"Beter toilet in sacristie dan buiten in de kou"

KERK VAN MEILEGEM WORDT OMGEBOUWD TOT BUURTRUIMTE

De leden van de Meilegemse verenigingen moeten nog even naar buiten om hun behoefte te doen. Want de toiletten in de sacristie moeten nog gebouwd worden.
Ronny De Coster De leden van de Meilegemse verenigingen moeten nog even naar buiten om hun behoefte te doen. Want de toiletten in de sacristie moeten nog gebouwd worden.
Toiletten en een keuken in de sacristie. Het is maar een van de ingrepen om van de kerk van Meilegem een leuke buurtruimte te maken. "De verenigingen moeten zich nu behelpen met een Toi Toi-toilet buiten. Ideaal is dat niet", vertelt schepen Johan De Bleecker (Open Vld).

Het gemeentebestuur van Zwalm herbestemt zowel in het noorden als in het zuiden van Zwalm een kerk tot buurtruimte. Voor het noordelijke deel viel de keuze op de kerk van Meilegem. De kerkraad van de Sint-Martinusparochie stemde in. Nu moeten er eerst aanpassingen gebeuren. "Zo wordt in de sacristie zowel sanitair als een kitchenette gebouwd", zegt schepen van Gemeentelijke Gebouwen Johan De Bleecker (Open Vld). "In de kerk zelf wilden we een soort glazen box installeren, maar het beschermde orgel gebruikt de kerk als klankkast. Daarom zoeken we nu een andere oplossing."

Tafeltjes bij het altaar. Verenigingen kunnen nu al in de kerk terecht.
Ronny De Coster Tafeltjes bij het altaar. Verenigingen kunnen nu al in de kerk terecht.

Wat met de inboedel?

Ook voor de inboedel wordt naar een oplossing gezocht. Een team zal nu alle voorwerpen in de kerk bekijken. Het team bestaat uit inwoners van Meilegem, lokale experten, consulenten van de dienst Erfgoed en mensen van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur uit Leuven. "We willen de betekenis van de objecten voor de parochianen en andere bewoners achterhalen", legt De Bleecker uit. "Een aantal voorwerpen zijn zo met de kerk verbonden dat ze uiteraard ter plaatse blijven. Denk maar aan de glasramen en het beschermde orgel. Maar ook de altaren, biechtstoelen en de preekstoel blijven in de kerk. Voor andere voorwerpen zoeken we nu een nieuwe plek, bijvoorbeeld in een andere kerk. In een tweede fase zal de bisschop de kerk onttrekken aan de eredienst."

Nieuw dak

De kerk wordt meteen ook gerestaureerd. "Dat is echt noodzakelijk. Vooral het dak is aan vervanging toe." De gemeente raamt de renovatiewerken op zo'n 400.000 euro. "We hopen dat we met alle werken zo snel mogelijk kunnen starten. Want door de verkoop van de pastorie en het bijhorende zaaltje zijn een aantal verenigingen hun ontmoetingsplek kwijt. Zij kunnen nu al terecht in de kerk, maar ze moeten zich behelpen met een Toi Toi-toilet. Ideaal is dat niet", besluit de schepen.