Zulte maakt draagtas met brug ... uit Dentergem

GEMEENTE BEGAAT BLUNDER MET AFBEELDING VAN BEZIENSWAARDIGHEDEN

De Olsenebrug, die wel degelijk in de Dentergemse deelgemeente Oeselgem ligt en niet in Zulte.
Gaëtan Regniers De Olsenebrug, die wel degelijk in de Dentergemse deelgemeente Oeselgem ligt en niet in Zulte.
Hilariteit troef: de gemeente Zulte verkoopt nu draagtassen met daarop bezienswaardigheden in de gemeente, maar pronkt met een brug in de West-Vlaamse buurgemeente Dentergem. "Belachelijk", vindt oud-burgemeester Henk Heyerick (CD&V).

Wie er 3,5 euro voor veil heeft kan zich vanaf nu een de 1.000 draagtassen van de gemeente Zulte aanschaffen in het gemeentehuis. Op de draagtas: zes foto's van bezienswaardigheden in de gemeente.


Tenminste, dat was toch de bedoeling. Eén van de foto's toont de Olsenebrug, en die ligt tot nader orde nog steeds in Oeselgem, een deelgemeente van Dentergem. Schepen Olivier Peirs (Gezond Verstand Zulte) valt uit de lucht wanneer we hem confronteren met de foto. "Ligt de Olsenebrug niet in Zulte? Dat meen je niet. Het is het eerste wat ik daarvan hoor", zegt hij, terwijl hij er de kaart bijhaalt. "Oei, inderdaad: dat is Dentergem", klinkt het even later. "Maar het blijft de toegangspoort tot onze gemeente. Eigenlijk is het zo ook wel een beetje Zulte", herpakt hij zich.

De foto van de brug (midden) op de draagtas.
Gaëtan Regniers De foto van de brug (midden) op de draagtas.

Grens niet aangepast

In werkelijkheid ligt de brug enkele honderden meters voorbij de gemeente- en provinciegrens. De grens is na het rechttrekken van de Leie in de jaren zeventig niet aangepast en volgt nog steeds het tracé van de oude Leie, zoals duidelijk te zien is aan de borden met de gemeentenaam erop.


Oud-burgemeester Henk Heyerick (CD&V) geeft het gemeentebestuur een veeg uit de pan voor de blunder. "Men maakt zich belachelijk", vindt hij. "Alsof we in onze gemeente niks hebben om mee uit te pakken. Het Kasteel van Olsene was toch een voor de hand liggende keuze geweest?" Volgens het gemeentebestuur koos men ervoor om naast het gemeentelogo van de gemeente aan elke kant van de draagtas drie foto's te tonen, 'met een zicht uit elke deelgemeente'.


"Aan de ene kant staat de graffititunnel van Zulte, de brug van Olsene dan en het Leieplein in Machelen. Aan de andere kant staat het Fiertelmonument van Zulte, het gemeentehuis en de Raveelpaal in Machelen."

Gezien vanuit Zulte: de provinciegrens en enkele honderden meters verder de brug (links in beeld).
Gaëtan Regniers Gezien vanuit Zulte: de provinciegrens en enkele honderden meters verder de brug (links in beeld).

"Goed nabuurschap"

In het West-Vlaamse Dentergem zien ze ondertussen de humor van de blunder wel in. "Het is dus ook een beetje reclame voor ons", knipoogt burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht). "Het getuigt van goed nabuurschap van Zulte dat ze aan het toerisme over de gemeentegrenzen heen denken. Op die manier pikken we er allemaal een graantje van mee. Ik heb er geen probleem mee en begrijp hoe iemand zich kan vergissen."


"De dorpsraad van Oeselgem was indertijd vragende partij om de brug officieel tot Oeselgembrug om te dopen, maar de Vierfrontenbrug iets verderop heet in de volksmond al Oeselgembrug en volgt de gewezen bedding van de Leie. Daar zou dus wel eens een misverstand over kunnen bestaan en daarom heet die nieuwe, moderne brug Olsenebrug", besluit Degroote uit Dentergem.