Tien hectare natuur in centrum

AANKOOP VAN GRONDEN ENKEL NOG FORMALITEIT

Langs de Boelakendreef komt tien hectare natuur.
Foto Gaëtan Regniers Langs de Boelakendreef komt tien hectare natuur.
Pal in het centrum van de gemeente krijgt Zulte er tien extra hectare natuur bij. "Tot 2023 blijven de percelen nog in landbouwgebruik, nadien wordt dit een natuurgerichte concessie", weet ex-burgemeester Henk Heyerick (CD&V). Het vlakbij gelegen historische Hof ter Boelake blijft voorlopig in privébezit.

Tussen de N43 en de Leie krijgt Zulte er een kleine tien hectare groen bij. Dat heeft minister Joke Schauvliege (CD&V) beslist, zo meldt de lokale afdeling van de partij. Dat het natuur- en bosarme Zulte er extra natuur bijkrijgt is groot nieuws, en al zeker als het om een oppervlakte van 9,82 hectare gaat in het hart van de gemeente. Er liepen naar verluidt al geruime tijd gesprekken tussen het Agentschap Natuur en Bos en de eigenaars van de gronden rond het Hof te Boelake. Nu minister Schauvliege haar fiat heeft gegeven, is de aankoop enkel nog een formaliteit, meent ex-burgemeester Henk Heyerick.


"Als gewezen burgemeester blijft de ontwikkeling van onze landelijke en groene gemeente mij bijzonder interesseren", vertelt hij.

Strategisch belang

"In dossiers als deze blijft het belangrijk om zowel de administratie als de bevoegde ministers te sensibiliseren over het belang van onze lokale dossiers. Ook in dit dossier heb ik niet nagelaten om onze contacten aan te wenden en met resultaat. Het verwerven van dit soort gebieden is van strategisch belang voor de verdere ontwikkeling en het behoud van Zulte als landelijk gemeente waar landbouw, natuur en recreatie perfect samengaan."


Het Leiegebied tussen het centrum van Zulte en het nieuwe Leiekanaal is al langer een gebied waarvoor het Agentschap Natuur en Bos bijzondere interesse heeft.


"Tot 2023 zullen de percelen nog in landbouwgebruik blijven en nadien wordt dit een natuurgerichte concessie zonder mesten en sproeien en met aangepaste hooidata. Belangrijk voor recreatie is dat op termijn de oude buurtweg opnieuw kan worden doorgetrokken van Boelake naar de Leie en natuurlijk weer kan worden opgesteld voor publiek. Waar mogelijk zullen sloten en poelen hersteld worden."

Boelakehof

CD&V droomt ervan om ook het aanpalende Boelakehof te integreren in het natuurgebied als bijvoorbeeld natuur- en educatiecentrum of kinderboerderij, maar dat is minder evident. Er loopt een procedure om de historische hoeve te beschermen en het gemeentebestuur houdt voorlopig de boot af. "De aankoop van de hoeve valt te overwegen als we ook het aanpalende terrein van Lys Yarns (een failliet bedrijf, nvdr.) kunnen kopen", vindt schepen van Ruimtelijke Ordening Olivier Peirs (Gezond Verstand Zulte). "Maar daar is voorlopig nog geen duidelijkheid over. We hebben een bod gedaan en wachten het antwoord van de curator af."