Overleed motard na medische fout?

RECHTER BERAADT ZICH OVER BIJKOMEND ONDERZOEK ONGEVAL

Filip Vangampelaere.
Foto VHS Filip Vangampelaere.
Beveelt de politierechter aanvullend gerechtelijk onderzoek om de doodsoorzaak te achterhalen van motorrijder Filip Vangampelaere (49) uit Zulte? Dat willen alvast alle betrokken partijen in het dossier, ook de 40-jarige man uit Oostrozebeke die het ongeval veroorzaakte waarbij Vangampelaere zwaargewond raakte.

Het was helemaal geen ongeval door roekeloosheid, die 28ste oktober vorig jaar op de Ginste, op de grens van Meulebeke en Oostrozebeke. Op het kruispunt van de Gentstraat met de Ginstestraat botste motorrijder Filip Vangampelaere uit Zulte - bijgenaamd 'Slekke' omdat hij altijd zo traag reed - tegen de wagen van een nu 40-jarige man uit Oostrozebeke. "De zichtbaarheid op het kruispunt, waar ik veel passeer, is niet optimaal", zegt de automobilist. "Daarom ben ik er altijd extra voorzichtig. Ook die keer. Toen ik traagjes de baan wilde dwarsen, zag ik plots die motorrijder. Ik remde en reed vlug nog weer achteruit. Tevergeefs echter." Filip Vangampelaere raakte zwaargewond aan het been, maar was bij volle bewustzijn. Hij praatte nadien nog tegen omstanders, deed summier zijn verhaal aan de politie. Maar bij aankomst in het AZ Delta in Roeselare bleek de man kritiek en overleed hij.

Ziekenwagen

"We begrepen er niets van, maar in het ziekenhuis kregen we te horen dat in de ambulance, op weg naar het ziekenhuis, iets was misgelopen", zegt Magda Rogge uit Zulte, de moeder van de motorrijder. "Daarom heb ik de automobilist ook geschreven - nadat ik van hem een brief kreeg met excuses - dat we hem weinig kwalijk nemen. Hij heeft een fout gemaakt die leidde tot het ongeval, maar wij zijn er van overtuigd dat Filip niet bezweken is aan zijn verwondingen."


De automobilist uit Oostrozebeke betwist zijn verantwoordelijkheid niet. Maar zowel zijn advocaten als die van de familie van het slachtoffer willen duidelijkheid over de oorzaak van het overlijden. Politierechter Philip Hoste denkt na of bijkomend onderzoek opportuun is en stelde daarom de zaak uit naar 19 maart.


"Voor mij maakt het allemaal niet zo veel uit", zucht Magda Rogge. "Ik wil alleen mijn zoon terug. Filip trok na zijn scheiding weer bij me in. Hij woonde hier acht jaar en verhuisde toen naar een woning hier rechttegenover. Elke dag kwam hij nog over de vloer en hielp hij me met tal van klusjes. Hij deed ook mijn administratie. Onze band was erg goed. Daarom doet zijn overlijden extra veel pijn. Ik mis 'm nog elke dag ongelooflijk hard."