Onsportieve strijd om kwartiertje

BASKETTERS EN VOLLEYBALLERS CLAIMEN SPORTHAL OP ZELFDE MOMENT

De sportzaal van Zulte waar een bitse - niet-sportieve - strijd aan de gang is.
Anthony Statius De sportzaal van Zulte waar een bitse - niet-sportieve - strijd aan de gang is.
De gemeente Zulte kan niet beslissen wie de sporthal mag gebruiken op maandagavond tussen 20 en 20.15 uur. Na een collegebeslissing in juni kregen de basketters van BBC Zulte een extra kwartier, maar dit was niet naar de zin van de volleyballers van Primus en Mavo, die om 20 uur hun net opzetten.

Twee sportclubs uit Zulte liggen met elkaar in de clinch over een kwartiertje trainingstijd op maandagavond in de gemeentelijke sporthal. De basketters van BBC Zulte willen graag een half uurtje extra om hun jeugdwerking verder te kunnen uitbouwen, maar hiervoor moeten de volleyballers van Primus en Mavo een half uur opschuiven. Het gemeentebestuur sloot een Belgisch compromis door de basketters een kwartier extra te geven, dus tot 20.15 uur in plaats van tot 20 uur. Deze collegebeslissing bracht de bal pas echt aan het rollen.


"Onze volleybalclub traint al 43 jaar van 20 en 22 uur", zegt Dirk Adams, voorzitter van volleybalclub Primus. "Ik zie niet in waarom wij plots zouden moeten wijken voor een nieuwe sportclub, die nog maar enkele jaren bestaat. Maar wat ons het meeste tegen de borst stuit, is dat deze uurwijziging werd doorgevoerd zonder overleg met alle clubs en dan nog eens tegen het advies van de sportraad in. Wij zouden deze wijziging zomaar moeten slikken, maar dat doen we dus niet. Het gaat inderdaad om een banaliteit, maar het gaat ook om het principe. We hebben er alle vertrouwen in dat ons gemeentebestuur deze kwestie zal oplossen", stelt Adams.

Tijs Van Puyenbroeck

Jeugdploegen

"De gemeente moet inderdaad beslissen", zegt Cedric Veldeman van BBC Zulte. "Ons voorstel was om maandagavond tot 20.30 uur te kunnen trainen. Zo kunnen onze jeugdploegen van 17.30 tot 19 uur en onze senioren van 19 tot 20.30 uur op het veld staan. Starten om 17 uur is niet mogelijk voor onze jeugdtrainer en ook veel van de ouders kunnen hun kinderen niet zo vroeg afzetten aan de sporthal.


Op de dagen waarop Mavo wedstrijden speelt, moet BBC Zulte om 20 uur een derde van de zaal opruimen, zodat ze nog een kwartiertje kunnen verder spelen op een half basketbalveld. Dat is is vervelend, omdat we een deel van de zaal moeten opkuisen. Afgelopen maandag zagen we dat die wedstrijd pas om 20.30 uur begint en toch eisen ze de zaal al om 20 uur. Het gemeentebestuur vroeg ons de rust te bewaren, maar wij zijn er wel de dupe van. We spelen ondertussen in tweede provinciale en onze jeugdwerking breidt altijd maar uit. In 2019 komt de U14 erbij. We zijn van plan om in april volgend jaar opnieuw te vragen of we op maandagavond toch tot 20.30 uur mogen trainen."

Anthony Statius

Sportraad

Burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) en sportschepen Olivier Peirs (GVZ) bogen zich maandagavond over de kwestie, maar voorlopig neemt het gemeentebestuur geen duidelijk standpunt in.


Het feit dat Xavier Tavernier, voorzitter van de sportraad die advies geeft over de uurregeling, ook bij Primus volleybalt, maakt de discussie er niet gemakkelijker op. "Het ligt gevoelig en we zoeken naar de ideale oplossing, waarin beide clubs zich kunnen vinden", zegt Simon Lagrange.