Gedicht voor "staatsman met volkse grandeur"

Georges Peirs (tweede van links) met gedeputeerde Alexander Vercamer, dichter Paul Demets en burgemeester Simon Lagrange.
Gaëtan Regniers Georges Peirs (tweede van links) met gedeputeerde Alexander Vercamer, dichter Paul Demets en burgemeester Simon Lagrange.
'Vele termijnen lang bleef je hier waken, met je handen open. Je blik omhoog boven de daken.' Zo begint het gedicht tere ere van Georges Peirs dat afgelopen weekend een plaats heeft gekregen aan de ingang van de Guldepoort in Machelen.

De ereburgemeester krijgt het cadeau voor zijn 85ste verjaardag en omdat hij 36 jaar lang onafgebroken burgemeester was, eerst van Machelen en nadien van fusiegemeente Zulte. "Een monument voor een monument", noemt burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) het. "Een cadeau voor wat je gedaan hebt, maar vooral ook voor de manier waarop. Grappend en grollend, maar altijd klassevol. Een staatsman met volkse grandeur." Het gedicht is een initiatief van plattelandsdichter en Olsenaar Paul Demets, die Georges Peirs portretteert als gedreven politicus én als succesvol duivenmelker. De gevierde zelf was danig onder de indruk van de lofbetuiging. "Ik ben van mijn melk", klinkt het. "Mijn dankbaarheid is grenzeloos. Dat een groot dichter mij waardig gevonden heeft als onderwerp van een gedicht is een grote eer. En ik vind het een uniek, prachtig gedicht." (GRG)