De Leiehoek wil wereldrecord petanque verbreken voor overleden kameraad

Petanqueclub De Leiehoek uit Machelen-aan-de-Leie speelt dit weekend 26 uur aan een stuk petanque. Ze hebben een wereldrecord te breken. Niet zozeer voor henzelf, maar vooral voor hun vriend Bart Steyaert, die de strijd verloor tegen kanker. “Hij was er zo graag bij geweest. Als we zondag nog moed hebben, spelen we nog een uur extra, voor Bart”, zegt voorzitter Roland Van Daele.
Bart Steyaert.
Anthony Statius Bart Steyaert.

De leden van PC De Leiehoek namen vrijdagvoormiddag afscheid van hun clubmakker Bart Steyaert. De man overleed vorige week donderdag op 55-jarige leeftijd na een harde strijd tegen kanker, uitgerekend een week voordat hij samen met zijn club het wereldrecord petanque zou verbreken. Maar de plannen gaan door. Op zaterdag om 13 uur ketsen de metalen ballen voor het eerst tegen het cochonnet (het kleine houten balletje, red.) en dit tot zondag 15 uur. Of langer.

“In 2013 speelden we 24 uur non-stop petanque en hiermee vestigden we een wereldrecord”, vertelt Roland. “Helaas speelden we dit al na enkele maanden kwijt. Bart en ik hadden het idee om ons record te heroveren en we zouden de opbrengst schenken aan het Cancer Research Institute Ghent (CRIG), het kankeronderzoek van UZ Gent", vertelt Roland. 

Snel bergaf

Twee jaar geleden kreeg Bart te horen dat hij kanker had en vorig jaar kwam het harde verdict: uitzaaiingen over het hele lichaam, niets meer aan te doen. Het is zeer snel bergaf gegaan, maar drie weken geleden heeft hij alle moeite van de wereld gedaan om erbij te zijn op ons jaarlijks toernooi. Dat was Bart ten voeten uit. Een doorzetter met een ijzeren wil en het woord plooien stond niet in zijn woordenboek. Zijn laatste wens was om op zijn doodsprentje afgebeeld te staan met zijn polo van de club en zelfs zijn urne was in de kleuren van De Leiehoek. Hij had zo gehoopt dat hij er dit weekend nog zou kunnen bij zijn, maar ik ben er zeker van dat hij ons van daarboven zal volgen. Wij spraken altijd in voetbaltermen en zijn leuze was: ik geef jullie de voorzet, jullie koppen hem binnen. En dat gaan we doen ook”, aldus Roland.

“Voor kapitein Tom Van Wassenhove en de andere spelers wordt het een emotioneel zware beproeving”, aldus Roland. “Zelf speel ik niet mee om gezondheidsredenen. Ik ben 67 jaar en ik heb net een nieuwe knieprothese, ik houd dat gewoon niet zolang vol. Maar ik wijk geen moment van de zijde van de spelers. Geloof me, 26 uur doorlopend petanquen is zwaar, maar als we het zondag nog zien zitten, spelen we nóg een uur extra, voor Bart.”

Wie zelf een spelletje petanque wil spelen tegen de leden van PC Leiehoek, kan vanaf zaterdag 13 uur terecht in de Vaartstraat 10 in Machelen-aan-de-Leie. Een kaart kost 1 euro en deze opbrengst gaat naar het goede doel. Er zijn pannenkoeken, drankjes en animatie.

Het logo van PC De Leiehoek.
Anthony Statius Het logo van PC De Leiehoek.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.