Atelier van Roger Raveel opent deuren

WERKRUIMTE VAN KUNSTENAAR IN PRIMEUR TE BEZOEKEN OP ERFGOEDDAG

Fotograaf Tim Heirman, zoon van Rony Heirman de huisfotograaf van Raveel, met weduwe Marleen De Muer en gids Fons Schippers in het atelier van Roger Raveel.
Foto GRG Fotograaf Tim Heirman, zoon van Rony Heirman de huisfotograaf van Raveel, met weduwe Marleen De Muer en gids Fons Schippers in het atelier van Roger Raveel.
Voor de allereerste keer is morgen tijdens Erfgoeddag het atelier van Roger Raveel open voor bezoekers. Vanaf eind mei kan het grote publiek de ruimte bezoeken waar de kunstenaar decennialang werkte. "Hier kijk je zoals hij keek en voel je de sfeer van zijn werk. Je treedt binnen in een intieme leefwereld die weinig mensen kennen", vertelt weduwe Marleen De Muer.

De stofjas en de pet van de meester hangen aan de kapstok, op zijn werktafel liggen de penselen in de aanslag, de verftubes binnen handbereik. Op de schildersezel de schets van een nieuw werk, dat onafgewerkt is gebleven. "Het lijkt wel alsof Roger elk moment kan binnenstappen", vertelt Marleen De Muer. "En aan de poort staat zijn beeld, zodat hij zelf de bezoekers verwelkomt."


De voorbije twee jaar liet Raveels weduwe het ruime atelier in de Hoevestraat opknappen om er bezoekers te ontvangen. "Het dak is volledig vernieuwd en binnen zijn er een aantal aanpassingen uitgevoerd, onder andere voor de brandveiligheid en om het vlot toegankelijk te maken. Maar het zo authentiek mogelijk houden was altijd de bedoeling, daarom volgde ik de werken van heel dichtbij op. Met oude foto's in de hand hebben we het atelier ingericht zoals het was."

Vlasschuur

"Raveel kocht dit pand in 1968", vertelt Fons Schippers. Hij verzorgt als gids rondleidingen in de schatkamer van Raveel. "Het atelier is eigenlijk een oude vlasschuur: heel ruim, met een zeer mooie lichtinval. Het woonhuis was een notariswoning uit 1850. Later kwamen hier vlasboeren wonen die de schuur optrokken." Op het gelijkvloers was de belangrijkste werkruimte, twee tussenverdiepingen werden gebruikt als tekenatelier en als bureauruimte voor Raveels secretaris. "De zolder is omgevormd tot een auditorium waar de bezoekers een videofilm over Raveel en zijn werk kunnen bekijken."

Leiearm

Op de zoldermuur prijkt een levensgrote foto van Raveel bij 'zijn' Leie, die hij in 1971 redde van een troosteloos einde als gedempte rivierarm. Door het dakvenster zie je de bewuste Leiearm, net zoals het kamerbrede venster op het gelijkvloers de open ruimte binnenhaalt in het atelier. De link tussen de kunstenaar en zijn omgeving is nooit ver weg. "Hier kijk je zoals hij keek en voel je de sfeer van zijn werk", vertelt De Muer. "Als Roger aan het werk was, kwam er uitzonderlijk bezoek. Zulma schermde hem sterk af. Gestoord worden is voor geen enkele kunstenaar een goede zaak."


Morgen opent het atelier voor de eerste keer de deuren. Wie niet op voorhand reserveerde, moet wachten tot eind mei. Vanaf dan is het atelier op aanvraag te bezoeken voor groepen van vijftien tot twintig personen. "Dan zal ook het grafiekatelier klaar zijn om opengesteld te worden", zegt De Muer. "We willen ook een specifiek programma voor kinderen ontwikkelen. De omvang van groepen blijft wel beperkt om het beheersbaar te houden, en bezoeken moeten aangevraagd worden." De website www.atelierrogerraveel.be is in opbouw, aanvragen verlopen via marleen.de.muer@skynet.be.