"Kopje onder of niet, het was een succes"

RECORDAANTAL TOBBES DUIKEN IN LEIE TIJDENS JUBILEUMEDITIE

De Cuban Drinklings gaan spectaculair te water.
Gaëtan Regniers De Cuban Drinklings gaan spectaculair te water.
Met een recordaantal van 99 deelnemers, goed voor 44 tobbes, was de jubileumeditie van Tobbedansen er eentje om in te kaderen. "We hebben dertien tobbes extra in vergelijking met vorig jaar, dus ik denk wel dat het 25-jarig bestaan een rol heeft gespeeld", zegt Stef Van Renterghem van de organisatie.

Het uitnodigende Leiewater, Babette Moonen aan de microfoon en mensen die gek genoeg zijn om in een tobbe aan een rotvaart van een schans het water in te duiken: meer was er niet nodig om van Tobbedansen 2017 een editie 'grand cru' te maken. "44 tobbes, het is een record", zegt Stef Van Renterghem van de organisatie. "Het weer zat gelukkig ook goed. Een halfuurtje voor de start was er een geweldige plensbui die de Leie flink heeft bijgevuld, maar gelukkig bleef het nadien droog." Ook over de kwaliteit van het deelnemersveld kan de organisatie niet klagen. "Ik heb heel veel goede tobbes gezien: originele, maar ook heel snelle. Het aantal crashes lag dan weer wat lager dan anders."


Deelnemers Kurt Vercamer, Jan Vermeersch en Jan Blomme pakten het slim aan en doopten hun tobbe 'The Babette', en dat verleidde presentatrice Babette Moonen tot een weddenschap. "Als jullie in acht seconden de bel halen, dan mag je met mij op date", klonk het spontaan. Het afspraakje viel letterlijk en figuurlijk in het water, want het trio deed er ruim 17 seconden over om de bel te halen. Het vriendje van Babette Moonen kan op beide oren slapen. Cocommentator Thomas De Soete liet zich evenmin onbetuigd met uitspraken genre 'jullie tobbe is een zetpil die uit een lompe blok schiet'.

Gaëtan Regniers

Champagne

Aan de orginaliteitsprijs had de jury een vette kluif. Van 'Daweetkiktochnie' over 'Kerk en feesten' en 'Game of Boats': de namen van sommige tobbes alleen al verraden flink wat denkwerk. 'Bottle Boys' Wouter Desmet en Lander De Nys gingen uiteindelijk met de prijzen lopen. Hun vaarbare champagnefles was een knipoog naar het jubileum van Tobbedansen. Bij de snelheidscompetitie was het uitkijken naar de prestatie van Tijs en Ludo Verthé. Vader en zoon hebben heel wat deelnames op de teller staan en gooiden samen exact vijfentwintig jaar ervaring in de weegschaal. "Dit is mijn elfde deelname en ooit won ik drie jaar op rij", vertelt Tijs. Ditmaal gingen de 'Verthétjes' echter genadeloos kopje onder. De tobbe bereikte het wateroppervlak heelhuids om dan in ijltempo te zinken. "Duidelijk geen rekening gehouden met jullie gewichtstoename sinds de vorige editie", merkte De Soete gevat op.


Er werd doorgaans heel snel gevaren en de top drie finishte binnen dezelfde seconde, en dus kwam het op honderdsten aan om de winnaar aan te duiden. Uiteindelijk kaapten Andy Pauwels en Dieter Cornelis de hoofdprijs weg, op de voet gevolgd door Anonymous en de Baywatch girls.

Gaëtan Regniers