Oudste Belg wordt 112 jaar

Fanny Godin blaast dinsdag 112 kaarsjes uit. Op het inzetfotootje boven is ze als jonge ballerina te zien.
BELGA Fanny Godin blaast dinsdag 112 kaarsjes uit. Op het inzetfotootje boven is ze als jonge ballerina te zien.
Ze wil het wekelijkse turnmoment in het rusthuis in Zoutleeuw voor geen haar missen, wandelt nog in haar eentje door de gangen en verslindt deze dagen een boek over de Eerste Wereldoorlog. Het is amper te geloven dat Fanny Godin dinsdag 112 jaar wordt. De vrouw met haar fiere, rechte houding mag zich al enkele jaren de oudste Belg noemen. Als ze er nog 186 dagen bij doet, wordt ze zelfs de oudste Belg ooit. "We zien wel of dat lukt", zegt dochter Claude. "Of ik ooit zelf 112 jaar oud wil worden? Oei nee, dank u."

Fanny Félicie Florentine Pardon-Godin is haar volledige naam. Ze werd op 27 mei 1902 geboren in het Luikse Hoei, als jongste van vier dochters. Op haar 39ste huwde ze met de vermogende Brusselaar Jacques Pardon en in 1944 kreeg ze haar enige dochter Claude. Kleinkinderen zijn er niet. Toen haar man in 1977 overleed, bleef Fanny in Brussel wonen. Ze bleef er in het appartement - zonder lift! - wonen maar toen ze 102 jaar oud was, verhuisde ze naar haar dochter in Budingen bij Zoutleeuw. Sinds haar 106de woont ze in het woon- en zorgcentrum Sint-Elisabethsdal.


Dinsdag wordt Fanny 112 jaar. Reden voor een groot feest in Zoutleeuw. De burgemeester komt langs om de ereburger in de bloemetjes te zetten. Op haar 110de werd Fanny immers ereburger van de stad. Ze is de oudste levende Belg, en de op één na oudste Belg ooit. Alleen Joanna Turcksin - Woinke Turck in de volksmond - uit Machelen deed het met 112 jaar en 186 dagen nog beter. Maar het ziet er naar uit dat Fanny zich nog lang niet gewonnen geeft.

Fanny met haar dochter Claude.
KRISTIEN BOLLEN Fanny met haar dochter Claude.

Geen dagelijks druppeltje

In Sint-Elisabethsdal is ze één van de meest actieve en enthousiaste senioren. "Ze kleedt zichzelf nog aan en uit", vertelt ergotherapeute Anja Brulmans. "Deze week zijn we nog op uitstap naar Scherpenheuvel gegaan. Fanny is op zulke uitstappen altijd van de partij. Vorig jaar kreeg ze zelfs een ballonvaart als verjaardagsgeschenk. Daar heeft ze zich uiteindelijk toch maar niet aan gewaagd. Fanny mist ook het wekelijkse turnmoment niet. Ze wandelt nog in haar eentje de gangen door en tot haar 110de ging ze zelfs nog mee zwemmen. Ook haar hoofd wil goed mee. Elke dag leest ze de krant en momenteel verslindt ze een boek over de helden van de Eerste Wereldoorlog."


Zelf wil ze deze dagen vooral met rust gelaten worden. Te veel drukte zou haar alleen maar in de war brengen. En daar is ze te fier voor. "Want het is een fiere vrouw", zegt ergotherapeute Anja. "Wat gereserveerd, maar dat komt ook omdat ze Franstalig is."


Een geheim voor haar hoge leeftijd, heeft Fanny niet. Veel senioren zweren bij een dagelijks glas bier of een steviger druppeltje, maar dat is niets voor Fanny. Ze heeft nooit gewerkt maar deed wel veel aan sport. Als kind deed ze ballet, ze fietste, vaarde kajak, zwom ook veel. "Mijn moeder is een onafhankelijke vrouw met een sterk karakter", vertelt dochter Claude, die nog twee keer per week een bezoekje brengt.


"Ik bewonder hoe ze zich op haar hoge leeftijd nog kan verwonderen over dingen. Rond Pasen hebben we een bezoekje gebracht aan vrienden. Toen we in de auto zaten stond haar hoofd niet stil. Ze wou alles zien en vond alles mooi."

Inge Bosschaerts

Helder van geest

"Ze is nog heel helder van geest. Ze maakt vrienden in het rusthuis, maar soms valt er iemand weg en komt er een nieuw gezicht bij haar aan tafel. Dat vergt aanpassing, maar dat lukt haar. Ook al zijn het veel jongere mensen die er toch minder goed aan toe zijn."


Het ziet er naar uit dat Fanny een goede kans maakt de oudste Belg ooit te worden. Op haar verjaardagdag moet ze nog 186 dagen overbruggen. Claude haalt haar schouders op. "Ach, misschien lukt het, misschien ook niet. We zien wel." Of ze zelf ooit 112 jaar oud wil worden? "Neen, dank u", lacht ze. "Ik zou het te erg vinden om mijn familie en vrienden te overleven. En lang stilzitten, daar hou ik niet van."