Nieuw gemeentehuis officieel geopend

INWONERS MAKEN KENNIS MET NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM IN AEN DEN HOORN

Aen den Hoorn is de nieuwe blikvanger langs de Truiensesteenweg. Onderin is onder meer het nieuwe administratief centrum gehuisvest.
Bollen Aen den Hoorn is de nieuwe blikvanger langs de Truiensesteenweg. Onderin is onder meer het nieuwe administratief centrum gehuisvest.
Het straatbeeld van Zoutleeuw centrum is de laatste jaren grondig gewijzigd met het opvallende Aen den Hoorn langs de Sint-Truidensesteenweg als nieuwe blikvanger. Het voorbije jaar hebben zowat alle bewoners hun intrek genomen in de 31 appartementen en werden twee van de drie handelsruimtes ingevuld. De benedenverdieping aan de achterzijde van het gebouw wordt het kloppend hart van de stadsadministratie.

De voorbije week werd er met man en macht verhuisd van het gemeentehuis in de Vincent-Betsstraat naar het nieuwe administratieve centrum Aen den Hoorn. Ook de toeristische dienst verhuisde mee van de Lakenhalle op de Markt naar Aen den Hoorn. "De verhuis is goed verlopen, mede dankzij de goede voorbereiding door onze stadsmedewerkers", zegt gemeenteraadslid en voormalig schepen van Patrimonium, Roger Mertens (CD&V), die mee aan de totstandkoming van Aen den Hoorn heeft gewerkt. "Er moesten uiteraard heel wat administratieve stukken verhuisd worden. Dozen en dozen werden met de hulp van de technische dienst van de stad en met de inschakeling van een externe verhuisfirma verscheept. Gelukkig liggen de twee gebouwen dicht bij elkaar."

De bewoners konden een eerste keer kennis maken met het gloednieuwe administratief centrum.
Bollen De bewoners konden een eerste keer kennis maken met het gloednieuwe administratief centrum.

Eerste kennismaking

De kantoren bleven de voorbije week dan ook grotendeels gesloten. Maar gisteren werden de deuren van het nieuwe administratief centrum wagenwijd open gezet voor een eerste kennismaking met de nieuwe infrastructuur. Alle inwoners werden welkom geheten en konden een leuke en gevarieerde namiddag beleven in de omgeving van het nieuwe administratieve centrum met onder meer een verenigingenbeurs, een optreden van Cirk Publiek in samenwerking met Vlabra'ccent, foodtrucks en streekproducten, een kermismolen en optredens. De namiddag werd afgesloten met een optreden van 'Fons en die van ons', de origineelste hitmachine en partyband van Vlaanderen en met een Happy Hour.

Vredegerecht

"Het nieuwe gebouw is veel ruimer en toegankelijker", zegt burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V). "Uiteraard biedt een nieuw gebouw ook meer comfort voor ons personeel. We zijn heel blij met het resultaat en we hopen dat onze inwoners even enthousiast zijn hierover."


Nu het gemeentehuis is leeg komen te staan, rijst de vraag naar de toekomstige bestemming van dit pand. In het verleden geraakte al bekend dat het vredegerecht van het kanton Landen-Zoutleeuw hier gecentraliseerd zou worden.


We zijn nog in de finale bespreking met FOD Justitie en met de Regie der Gebouwen, maar we kunnen voor 95 procent zeggen dat deze centralisatie er zal komen. Dat is goed nieuws, want momenteel is de Villa Fineau, of het gemeentehuis, opgenomen in het project Ravelijn, maar in dat dossier is er niet meteen een concrete bestemming voor. Voor het Vredegerecht haar intrek hier zal nemen, zullen er eerst nog enkele aanpassingswerken gebeuren."