"Alles te danken aan Maurice Janssens"

VOETBALCLUB RDZ KRIJGT KONINKLIJKE TITEL EN DOOPT NAAM STADION OM

Enkele leden van de Rode Duivels met clubvlag.
Bollen Enkele leden van de Rode Duivels met clubvlag.
Voetbalclub Rode Duivels Zoutleeuw wordt 50 jaar en dat wordt zondag 8 oktober uitgebreid gevierd. Op die dag wordt het RDZ-stadion officieel omgedoopt tot Maurice Janssens Stadion. Maurice was 48 jaar vrijwilliger en manusje-van-alles bij de Rode Duivels. Vorig jaar kwam hij op 85-jarige leeftijd te overlijden.

Maurice kwam in de club als terreinverzorger, maar al snel belandde hij in het bestuur, waar hij jarenlang als schatbewaarder actief bleef. Daarnaast was hij ook jarenlang afgevaardigde van de reserveploeg, verkocht hij bonnetjes in de kantine en voerde zowat elk klusje uit. "Begin 2000 maakte de club een moeilijke periode door", zegt oud-voorzitter Jef Troonen, die sinds het ontstaan van de club van de partij is. "Maurice was nog de enige steunpilaar. Enkele jaren heeft hij echt alles gedaan om de club weer op de rails te krijgen. In 2003-2004 ging het gelukkig opnieuw in stijgende lijn met de komst van Jos Mingelinckx als trainer en sindsdien werd de schuldenberg afgebouwd en de reputatie opnieuw opgebouwd."

Een foto van de eerste ploeg, zo'n 50 jaar geleden.
Bollen Een foto van de eerste ploeg, zo'n 50 jaar geleden.

B-terrein

Toen RDZ opnieuw boven water kwam, werd er opnieuw gestart met de jeugdwerking en met succes want sinds vorig jaar kan de club een kwaliteitsster claimen. "We hebben momenteel twaalf jeugdploegen in competitie, goed voor 150 spelertjes", zegt Jos Ceyssens. "Dat zouden er nog veel meer kunnen zijn, maar we zitten beperkt met de terreinen. Vandaag kunnen we beschikken over een volwaardig A-terrein, maar het B-terrein heeft niet de juiste afmetingen. Met de ambitie om de jeugdwerking verder te versterken en met onze eerste ploeg naar tweede provinciale te promoveren (momenteel spelen de twee elftallen in vierde en derde provinciale, red.), zonder daarbij gekke financiële avonturen aan te gaan, is er nu een akkoord gesloten met de stad, die als eigenaar het B-terrein volwaardig zal maken en daar achter nog eens drie extra veldjes zal aanleggen."


Het feestcomité met daarin ook huidig voorzitter Danny Putzeys en penningmeester Anny Luyten, nodigt iedereen uit om 14.15 uur voor de inhuldiging van de gedenkplaat 'Maurice Janssens', gevolgd door een optocht van jeugdspelers en een competitiewedstrijd tegen Kumtich. Vanaf 17 uur is er hapje tapje met muziek van Fanfare Sint-Cecilia en DJ Mixmaster Mettes.

Maurice Janssens.
Bollen Maurice Janssens.