"Al máánden leven in modderpoel!"

BEWONERS ZIJN WEGENWERKEN JODENSTRAAT KOTSBEU

Buurtbewoner Lode Everaerts in de Jodenstraat, die bij de minste druppel regen een grote, slibberige modderstraat wordt.
Foto Bollen Buurtbewoner Lode Everaerts in de Jodenstraat, die bij de minste druppel regen een grote, slibberige modderstraat wordt.
Al enkele maanden gaan de bewoners van Budingen, vooral die van de Leenhaag en de Jodenstraat, door een hel. "Het is hier nog altijd een grote modderpoel", zegt bewoner van de Jodenstraat Lode Everaerts. "Door de modder moet men zich vasthouden aan de gevels om tot aan de parking te geraken, die bovendien te klein is om alle bewoners te laten parkeren. We zijn vragende partij voor communicatie, maar die verloopt bijzonder stroef tot op vandaag."

"Eind april werd ons beloofd dat we info zouden krijgen over de verdere timing van de werken en we zijn nog steeds aan het wachten op die info", gaat Lode verder. De bewoners van de Jodenstraat zijn boos omdat hun straat plots in één trek werd open gegooid. "Er werd wel een parking voorzien van 18 plaatsen, maar die is onvoldoende voor 35 gezinnen die met twee uit werken gaan. Bovendien is het niet evident om je eerst door de modder te begeven en dan te gaan werken met propere schoenen. Ook met boodschappen in de hand is het een helse onderneming om 200 meter door de modder veilig thuis te geraken."


Oppositiepartij N-VA kaartte het ongenoegen van de bewoners aan op de laatste gemeenteraad. "Het gevoel dat bij die mensen heerst, is dat Budingen aan zijn lot wordt overgelaten", zegt voorzitter Michel Herremans.

Infosessies?

"Tijdens de werken aan de Markt in Zoutleeuw werd de webpagina van de stad regelmatig aangepast aan de situatie zodat de inwoners rond de Markt goed wisten hoe ze ergens konden geraken. Budingen is echter maar een aanhangsel en voor deze mensen is informatie blijkbaar niet nodig. N-VA Zoutleeuw heeft dan ook uitdrukkelijk gevraagd om infosessies te organiseren en de mensen niet in de kou te laten staan."


"We vragen ook een fatsoenlijk pad om zonder modderklompen naar ons werk te kunnen gaan", voegt Lode Everaerts er aan toe.

"Geen leven"

"Wij zijn van mening dat we de dag van vandaag niet meer zoals in de middeleeuwen moeten leven. Zo voelen wij ons wel, zeker nu men de laatste drie weken al tot vijf keer de waterleiding heeft over getrokken. Begin deze week zaten we nog van 15.30 tot 20 uur zonder water."


"We hebben op 29 april een plaatsbezoek in de Jodenstraat georganiseerd op vraag van de bewoners", reageert burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V).

"Probleem besproken"

"Tijdens dat bezoek zijn de pijnpunten besproken alsook het parkeerprobleem. In samenspraak met schepen van Openbare Werken Nico Jordens (Open Vld) en met de werfleider is er nu afgesproken dat er wekelijks een update komt van de vooruitgang van de werken en van de planning van de komende week, zodat we de inwoners via sociale media sneller en wekelijks kunnen informeren. Aan de parking bovenaan de Jodenstraat wordt er een plan opgehangen met de 'ideale' invulling van de parking zodat ze maximaal gebruikt kan worden. Gezien de geringe breedte van de straten is het niet altijd mogelijk om naast de graafmachines voldoende ruimte te hebben om dit goed begaanbaar te houden. Maar ook daar wordt aandacht aan besteed."


Na de regen van de afgelopen week ging de burgemeester zelf nog enkele malen ter plaatse kijken. "Ik besef heel goed het soms terechte ongenoegen en heb veel begrip voor de situatie van de bewoners. Maar het moet ook gezegd worden dat veel mensen die ik sprak, begripvol waren. Dat is heel fijn."