Zieke Miele mist onthulling eerbetoon

FRAGMENT 'ZOTTEGEM BLUES' IN STATIONSTUNNEL VEREEUWIGD

Dochter Chantal De Meyer legt de laatste hand aan het eerbetoon in de Zottegemse stationstunnel.
Ronny De Coster Dochter Chantal De Meyer legt de laatste hand aan het eerbetoon in de Zottegemse stationstunnel.
Volkszanger Miele (85) kon gisteren niet aanwezig zijn bij de onthulling van zijn Zottegem Blues in de stationstunnel. "Mijn vader was er nochtans graag bij geweest want Zottegem Blues is zijn levenswerk. Maar hij sukkelt serieus met zijn hart en heeft al drie maanden het huis niet verlaten", vertelt dochter Chantal.

Miele, Emiel De Meyer, is legendarisch als zanger van liedjes in het Zottegemse dialect. In mei vierde de Egmontstad zijn 85ste verjaardag met een tribute. En omdat zijn klassieker 'Zottegem Blues' een passage bevat over een trein, die op hem staat te wachten om naar het werk te gaan, werd met de NMBS overeengekomen om de tekst van het refrein op de wand van de stationstunnel te vereeuwigen. Maar op de onthulling gisteren was Miele de grote afwezige. Zijn dochter Chantal schilderde dan maar de laatste letter van het refrein op de wand.


"Mijn vader kijkt al maanden uit naar dit moment, maar helaas kan hij het werk van de leerlingen van de Kunstacademie niet met zijn eigen ogen bewonderen. Hartproblemen houden hem al drie maanden thuis. Hij heeft een hartoperatie nodig om er terug bovenop te geraken, maar hij ziet op tegen de lange revalidatie. Hij heeft op internet wat zitten opzoeken over die zware ingreep waarna hij beslist heeft zich niet te laten opereren. Dat wilt dus zeggen dat hij het kunstwerkje hier in de tunnel waarschijnlijk nooit zal zien", verwacht Chantal.


De dochter van Miele heeft echter een plan om het kunstwerk alsnog aan haar vader te tonen. "Hij heeft al foto's gezien van de werken, maar dat is toch niet hetzelfde. Daarom keer ik deze week nog met een camera terug, om alles te filmen. Zo kan hij meteen ook de reacties zien van de pendelaars die het refrein lezen. Dat gaat zeker heel wat emoties losweken bij hem, want vroeger nam hij hier elke dag de trein naar zijn werk', geeft dochter Chantal nog mee.

Miele in betere tijden.
Ronny De Coster Miele in betere tijden.

Schitterend resultaat

Voor het Zottegemse stadsbestuur was het maar normaal dat er iets met zijn Zottegem Blues moest gebeuren. "Elke Zottegemnaar kent minstens de eerste strofe en het refrein van deze pakkende balade van Miele. Vanuit onze cultuurdienst werd gesuggereerd om de ballade in de tunnel van het station te visualiseren. De Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst was meteen verkocht om dit project verder uit te werken. Ook de NMBS zette het licht snel op groen. Enkele maanden geleden liet de NMBS de tunnel zelfs herschilderen zodat de tekst nog beter tot zijn recht zou komen. En het resultaat is ronduit schitterend", voegt schepen van Cultuur Sandra De Roeck daar nog aan toe.