Waarnemingen van Aziatische Hoornaar meteen melden aan brandweer

Unknown
Brandweer Zone Vlaamse Ardennen roept inwoners van de brandweerzone op om waarnemingen van de Aziatische Hoornaar meteen te melden. "Dit jaar gaat de uitbreiding van de soort veel sneller dan verwacht. Er komen waarnemingen binnen uit gans Vlaanderen en in West-Vlaanderen alleen zijn al 13 nesten gevonden en verdelgd. En dit is misschien nog maar het topje van de ijsberg", zegt Coördinator PR en Communicatie Bernard Magerman.

Het nest van de Aziatische Hoornaar bestaat uit een koningin, die enkel eitjes legt en uit een paar duizend werksters, die het werk verrichten. Ze voeden de larven voornamelijk met kleine insecten, in dit geval vaak met honingbijen. "Vanaf september start de reproductiefase. Dan worden in het nest mannetjes en nieuwe koninginnen aangemaakt. Op 9 september werd het eerste mannetje gesignaleerd, de koninginnen volgen twee weken later. Het wordt dus hoog tijd dat de nesten worden gevonden om de uitbreiding van de soort af te remmen. Elke kolonie maakt een paar honderd koninginnen aan waarvan 10 procent volgend jaar een nieuwe kolonie sticht. Een nest dat nu gevonden wordt, dient daarom zo snel mogelijk onschadelijk te worden gemaakt. De verdelging wordt uitgevoerd volgens een speciale procedure", vertelt Bernard Magerman, coördinator PR en Communicatie.

De Aziatische hoornaar is een vrij zwarte wesp met gele uiteinden aan de poten en een oranje-gele streep net voor het einde van het achterlijf en wordt vaak verward met de Europese hoornaar, die roodbruine poten heeft en meer dan de helft van het achterlijf geel. Het nest is gemaakt van houtpulp en is bolvormig, ter grootte van een voetbal of groter. In een hoge boom lijkt het van op afstand op een maretak. "Om een nest te vinden, is het zeer interessant om je tuin te inspecteren. Wees voorzichtig: ze zijn niet agressief, maar als je het nest verstoort kunnen ze je pijnlijk steken, of al vliegend een gifstraaltje naar je sproeien. Wandelaars kunnen uitkijken voor een grote bol in hoge bomen. Het nest is vooral te vinden hoog in populieren en grote eiken, maar even goed in lagere bomen en hagen", geeft Magerman nog mee.

Waar kan je de waarneming melden? Via Honeybee Valley met een mailtje aan Dries.Laget@UGent.be, via de website van Natuurpunt (waarnemingen.be) of via de brandweer als aanvraag voor een interventie, met vermelding dat het om Aziatische hoornaars gaat. Gelieve telkens bij je melding een foto mee te sturen als bewijsmateriaal.

De Aziatische hoornaar is een  vrij zwarte wesp met gele uiteinden aan de poten en een oranje-gele streep net voor het einde van het achterlijf.
Unknown De Aziatische hoornaar is een vrij zwarte wesp met gele uiteinden aan de poten en een oranje-gele streep net voor het einde van het achterlijf.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels