Volkszanger Miele is niet meer, maar zijn Zottegem blues klinkt vandaag luider dan ooit

Zijn Zottegem blues werd vereeuwigd op de muur van de Stationstunnel.
Ronny De Coster Zijn Zottegem blues werd vereeuwigd op de muur van de Stationstunnel.
In Zottegem is Emiel ‘Miele’ De Meyer op 88-jarige leeftijd overleden. Miele gaat de geschiedenis in als de man die het Zottegems dialect op de kaart zette. Op elk feestje in de gemeente klinkt zijn Zottegem blues vandaag luider dan ooit. ‘Zijne wekker lupt nie mier af’.

‘Zottegem Blues’, ‘Dag meneer de senateur’, ‘We rijen nor Bruusel’: het is maar een kleine greep uit de gekende liedjes van Miele. Muziek is een rode draad geweest doorheen zijn leven. Het begon met een mondharmonica die hij van zijn moeder kreeg en kwam in een stroomversnelling toen hij drummer-zanger werd van ‘The Flamingo’s’. Samen met zijn kompanen Leonard Blaute, Fine en Clovis Stevens, Herman ‘Toots’ De Vos en Michel Van Cauwenberghe bracht deze succesvolle band op menig bals ambiance

«Muziek en veel ‘leute’ maken, dat was het belangrijkste dat er was», liet Miele zich ooit ontvallen. Pas later ging Miele solo met zijn liedjes in het Zottegemse dialect en trok hij met gitaar en mondharmonica van podium naar podium. “Muziek is een therapie voor mij. Ik zie niet in waarom ik zou stoppen, zolang ze me vragen kan ik niet refuseren.” Eén van zijn mooiste momenten was toen hij samen met Toots Thielemans op het podium kon staan. 

Twee jaar geleden kreeg Miele nog een ultiem eerbetoon van het Zottegems stadsbestuur. Omdat zijn klassieker ‘Zottegem Blues’ een passage bevat over een trein die op hem staat te wachten om naar het werk te gaan, werd met de NMBS overeengekomen om de tekst van het refrein op de wand van de stationstunnel te vereeuwigen. Omdat Miele toen ziek was, schilderde zijn dochter Chantal dan maar de laatste letter van het refrein op de wand. 

Dit jaar werd ook Reus Miele boven de doopvont gehouden. “Miele was figuurlijk al lang een reus in Zottegem, nu is hij dat ook letterlijk”, zei schepen van Toerisme en Citymarketing Kurt De Loor tijdens het doopfeest. Schepen Van Cultuur Sandra De Roeck en Jean Blaute kregen de eer meter en peter te zijn.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • william dhaeyer

    was sympathieke man r.i.p sterkte aan familie en vrienden