Tentoonstelling 'De Groote Oorlog: van Duitse keizer tot spoorwegspionnen

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in het stadhuis.
Frank Eeckhout De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in het stadhuis.
In het stadhuis van Zottegem loopt van 15 oktober tot 18 november een tentoonstelling over de gebeurtenissen tijdens Wereldoorlog I in Zottegem. 

Uit de ruime collectie van het Centrum voor Streekgeschiedenis werd een selectie gemaakt van sprekend beeldmateriaal: foto’s, prentbriefkaarten, rouwprentjes. "Uniek zijn een aantal foto’s genomen door Hector Van Wambeke. De fotograaf had zijn atelier op de derde verdieping van het pand op de hoek van de Markt en de Hoogstraat. Hij slaagde erin een aantal clandestiene opnames te maken zoals het wegvoeren van opgeëiste werklieden en de doortocht van de Duitse keizer",  zegt schepen van sociale zaken Kurt De Loor (sp.a).

De tentoonstelling is thematisch opgevat. "Zo worden onder meer de spoorwegspionage met Leonce Roels en Désiré Van den Bossche, het opblazen van het station in 1918, opgeëisten en gijzelaars, het in beslag nemen van fietsen, de intocht van de Fransen, de Bevrijding en het monument op de Heldenlaan behandeld. Verder worden een hele reeks rouwprentjes getoond", vult schepen van erfgoed Sandra De Roeck aan.

Bij de tentoonstelling hoort een boekje waarin alle bijdragen over de Groote Oorlog die de afgelopen vier jaar in het informatieblad werden gepubliceerd, worden gebundeld. De expositie loopt van 15 oktober tot 18 november en is open van maandag tot vrijdag, telkens van 9 tot 12 en van 14 tot 16 uur. Ook op zondag 11 en 18 december van 10 tot 12 en van 14 tot 16 uur. De toegang is gratis. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.