Provinciebaan tweede helft 2018 heraangelegd

PLANNEN VOOR NIEUW WEGDEK, FIETSPADEN EN GROENBERMEN

William Smesseman op de Provinciebaan die volgend jaar een nieuwe wegdek krijgt.
Foto FEL William Smesseman op de Provinciebaan die volgend jaar een nieuwe wegdek krijgt.
De provinciebaan wordt in de tweede helft van 2018 heraangelegd. Dat kwam Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (N-VA) te weten via een parlementaire vraag aan mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). "Eindelijk want onze woning vertoont steeds meer scheuren", reageert buurtbewoner William Smesseman. "Mijn jarenlange strijd werpt dan toch nog vruchten af.

De versleten Provinciebaan (N46) in Velzeke-Ruddershove wordt volgend jaar grondig aangepakt. Over een strook van 2,6 kilometer (tussen de spoorlijn en dranken Pede) komt er een nieuw wegdek, enkelrichtingsfietspaden en groenbermen. Vlaanderen trekt een bedrag van 3 miljoen euro uit voor deze werken. De belabberde staat van het wegdek van de Provinciebaan en de overdreven snelheid zijn al jaren een doorn in het oog van buurtbewoners.

Veiligheid centraal

Op 11 april kwam op de baan nog een vijftienjarige jongen om het leven bij het oversteken van de weg aan de bushalte ter hoogte van de Velzekestraat.


"Veiligheid staat centraal in het ontwerp. In samenspraak met de stad wordt bekeken om het kruispunt van de Provinciebaan met de Slachthuisstraat en Zwartestraat op te waarderen waarbij de Velzekestraat wordt afgesloten. Op die manier wordt een kruispunt op de N46 geëlimineerd en komt er ruimte vrij om een middengeleider aan te leggen die het veilig oversteken in twee tellen moet mogelijk maken ter hoogte van de bushaltes. Ook een veiligere oversteekplaats ter hoogte van de bushaltes van de Velzekestraat wordt bekeken", vertelt Matthias Diependaele.


In eerste instantie wordt het wegvak tussen de spoorlijn en de Lippenseweg aangepakt omdat de riolering er daar het slechtst aan toe is. Voor de andere stukken zal de stad Zottegem een ontwerpbureau aanstellen om het rioolontwerp op te maken. "Bewoners en handelaars van de Provinciebaan hebben volgend jaar al uitzicht op een veilige en comfortabele weg voor de deur. Ook over de parkeercapaciteit voor de deur van de aanwezige middenstand en veilige oversteekpunten voor zwakke weggebruikers blijven we waken", besluit Diependaele.

Tolheffing

Buurtbewoners William Smesseman en Jean-Pierre T'sjoen reageren verheugd op het nieuws. "Het zijn vooral de trillingen van het zwaar verkeer waar we last van hebben. Oorzaak daarvan is een verzakking van het wegdek", zeggen beide bewoners. Smesseman hoopt ook dat het Vlaams gewest na de heraanleg een tolweg gaat maken van de N46. "Nu gebruiken transportbedrijven deze gewestweg als sluipweg. Het invoeren van een tolheffing is echt wel nodig want anders is de weg binnen de twee jaar opnieuw naar de vaantjes."