Juf zoekt klasje, ondanks zestien jaar ervaring

"Elke zomer weer wachten op dat verlossende telefoontje"

"Deze juf zoekt nog een klasje om het schooljaar knallend te starten!" Met deze oproep op Facebook hoopt Veerle Beerens (39) uit Sint-Maria-Oudenhove tegen 3 september toch nog een plaatsje in het onderwijs te versieren. "Ik heb zestien jaar ervaring, maar elke zomervakantie wacht ik met een bang hartje op dat verlossende telefoontje."
ZOTTEGEM Veerle Beerens, hopeloos op zoek naar werk
Ronny De Coster ZOTTEGEM Veerle Beerens, hopeloos op zoek naar werk
Veerle zette haar indrukwekkend CV op Facebook in de hoop dat een school het oppikt.
Facebook Veerle zette haar indrukwekkend CV op Facebook in de hoop dat een school het oppikt.

De wanhoop zo goed als nabij, postte Veerle afgelopen maandag haar CV op Facebook. Een best indrukwekkend CV, trouwens. "Ik geef al zestien jaar les in het lager onderwijs", vertelt ze. "Van het eerste tot het zesde leerjaar: alle klasjes heb ik doorlopen. Ik heb zelfs secretariaatswerk gedaan. Maar helaas altijd voor kortere periodes als interim, of om een leerkracht te vervangen. Ik heb zo al half Oost-Vlaanderen doorkruist. Geen enkele aanbieding was mij te min, maar nooit lukte het eens om een heel schooljaar fulltime aan de slag te gaan."

En dat is de fout van het systeem, meent Veerle. "Ik koos ervoor om mijn stage in het buitenland te doen", legt ze uit. "Waar heel wat collega's aan de slag gingen op hun stageplaats, moest ik mijn pluimen hier nog verdienen. De extra bagage die ik in het buitenland verwierf, maakte amper indruk. Eén keer stond ik op het punt om halftijds benoemd te worden, maar dat werd dan toch weer op de lange baan geschoven. Door die tijdelijke opdrachten was ik ook vaak werkloos. En omdat ik nooit voor een lange periode aan de slag was, kreeg ik slechts de minimale werkloosheidsuitkering. Niet simpel wanneer je een eigen huis en drie kinderen hebt."

Drie jaar geleden ging Veerle uiteindelijk in de privésector aan de slag. "Ik was twee jaar verantwoordelijk voor de afdeling groenten en fruit, en de bakkerij bij Albert Heyn. Ik kreeg de kans om door te groeien, maar de lokroep van het lesgeven was te groot. Ik zei Albert Heyn vaarwel en koos opnieuw voor mijn grote liefde. Vorig schooljaar stond ik zo in dertien verschillende scholen — soms voor slechts acht uurtjes per week. Maar telkens legde ik mijn passie in de weegschaal, in de hoop terug te mogen keren. Tot op vandaag hoorde ik evenwel nog niets. Ik heb nochtans alle dertien scholen opnieuw aangeschreven."

Toch wanhoopt Veerle nog niet. "Door twee jaar fulltime te werken in een grootwarenhuis sta ik er financieel beter voor. Als ik op 3 september niet kan starten, dan ga ik stempelen. In oktober volgen de aanbiedingen wel. En ik neem elk aanbod met beide handen aan, al hoop ik stiekem toch op een kans als volwaardige juf."

Schoolbesturen mogen altijd een mailtje sturen naar veerleken_beerens@hotmail.com.
28 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gert Van Bunderen

  Gelukkig hebben leerkrachten nog een hou vast met de vaste benoeming. De vaste benoeming is essentieel om een degelijk onderwijs te kunnen uitbouwen. Wat wel beter kan is de manier van benoemen en het omgaan met tijdelijken en waarom niet regelmatig een niveautoets doen onder leerkrachten?

 • Tomas Hermans

  dit is een belachelijk systeem. kost alleen maar administratie en frustratie en levert niks op..

 • Luc Mertens

  alle privè details (gsm, adres...) weergeven op deze mevrouw haar CV druist zeker in tegen de GDPR regels... en is vooral niet verstandig.

 • Karel van Velzeke

  binnenkort verkiezingen, klop eens aan bij De Loor en consoorten ,met woorden kunnen die mannen alles

 • evert messiaen

  systeem trekt op niks en elk jaar betalen we voor opleiding van leerkrachten die een paar keer lesgeven en stoppen, omdat de onzekerheid van het onderwijs niet samengaat met een leven opbouwen en schulden maken voor een eerste woonst...