Financiële steun voor voedseltuin Rijkbos

Schepen van Sociale Zaken Peter Vansintjan (M) en de directeur van het psychiatrisch ziekenhuis (r) kwamen hun engagement persoonlijk toelichten.
Frank Eeckhout Schepen van Sociale Zaken Peter Vansintjan (M) en de directeur van het psychiatrisch ziekenhuis (r) kwamen hun engagement persoonlijk toelichten.
OCMW Zottegem en het Psychiatrisch Centrum Sint-Franciscus-De Pelgrim schenken elk 25.000 euro aan voedseltuin Rijkbos in Elene. Die financiële input is nodig om het bestaan en de verdere ontwikkeling van het project te garanderen. “In 2017 hebben we het sociaal-ecologisch project ‘Voedseltuin Rijkbos’ kunnen opstarten dankzij een Europese subsidie. Maar die steun valt nu weg”, zegt projectcoördinator Filip Loobuyck

Voedseltuin Rijkbos is een sociaal-ecologisch samentuinproject rond hoeve Rijkbos in Elene waarbij zowel kwetsbare doelgroepen als andere bewoners uit de omgeving vrijwillig komen werken in een collectieve voedseltuin met moestuin, eetbare bostuin en dieren. Na een geslaagd eerste werkjaar zette Voedseltuin Rijkbos in 2018 een aantal nieuwe stappen in de verdere uitbouw van het project. “We plantten een eetbare bostuin aan met allerlei fruitbomen en bessenstruiken. Vrijwilligers plaatsten verschillende omheiningen en bouwden een schapenstal. Daardoor konden we een reeks dieren (Brakelse en Zottegemse kippen, Mergellandschapen, Belgische hertegeit) verwelkomen, iets wat we in de toekomst graag zouden willen uitbreiden met eenden, een ezel en konijnen. Ook is er ruimte voorzien voor bijenkasten, een vuurplek en een vijver. En in april 2019 start bloemenboerin Marieke De Vos haar eigen biologische bloemenboerderij ‘Rijk Bos Bloemen’ als onderdeel van de ruimere site en werking", vertelt Filip Loobuyck.

Nog belangrijker zijn de sociale vruchten die het project afwerpt. “Het menselijke ontmoeten, voorbij de etiketten van ‘kansarme’, ‘psychiatrische patiënt’ of ‘leefloner’ staat daarbij centraal. In het tweede werkjaar bereikten we 40 vrijwilligers die gedurende een langere periode meewerkten. Het werken in de natuur, het kunnen deel uitmaken van een groep en het aangesproken worden op je talenten zorgt ervoor dat mensen graag komen en dat het project bijdraagt tot de levenskwaliteit van de participanten”, gaat Loobuyck verder.

Omdat 50.000 euro niet genoeg is, start voedseltuin Rijkbos met crowdfunding. “Met het project hebben we nog heel wat toekomstplannen. Zo willen onze vrijwilligers zelf aan de slag gaan om een buitenkeuken te bouwen waardoor we de groentjes op de plek zelf kunnen verwerken. Ook is het onze wens om een stille ruimte te creëren met natuurlijke materialen als een soort van publieke plaats voor verstilling en onthaasting. Om dit alles te realiseren loopt van 9 februari tot 6 april de crowdfundingcampagne ‘Help Voedseltuin Rijkbos groeien’ i.s.m. Streekmotor23. Ons doel: 200 mensen vinden die het project gedurende 3 jaar jaarlijks voor 50 euro willen steunen. Als we daarin slagen, krijgen we er via het streekfonds Streekmotor23 5.000 euro bovenop. Om de crowdfunding te doen lukken, wordt er een filmpje, gloednieuwe website en folder gelanceerd”, besluit Loobuyck.

Alle info over Voedseltuin Rijkbos en de crowdfunding vind je via www.hoeverijkbos.be.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.