Egmont fleurt Zottegem 450 jaar na onthoofding op

Apotheose van Egmontjaar lokt duizenden bezoekers naar stadscentrum

De acht taferelen uit het leven van Egmont konden op heel wat belangstelling rekenen.
Frank Eeckhout De acht taferelen uit het leven van Egmont konden op heel wat belangstelling rekenen.
De graaf van Egmont heeft Zottegem een heel weekend laten opfleuren. "Ons bloementapijt is een gigantisch succes en ook de andere activiteiten in het Egmontpark en in het centrum van de stad hebben vele duizenden bezoekers gelokt", glundert Luc De Pessemier, voorzitter van de Macekliers.

450 jaar is het geleden dat graaf van Egmont werd onthoofd op de Grote Markt in Brussel, maar het voorbije weekend was de graaf meer levend dan dood. De Gilde van de Macekliers, Cultuurwerking Sottegem en het stadsbestuur hadden dan ook kosten noch moeite gespaard om van die herdenking een groots spektakel te maken. De apotheose van het Egmontjaar lokte zelfs bezoekers uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

Het bloementapijt was een realisatie van de Macekliers
Frank Eeckhout Het bloementapijt was een realisatie van de Macekliers
Het bloementapijt was een realisatie van de Macekliers
Frank Eeckhout Het bloementapijt was een realisatie van de Macekliers

Om Lamoraal uit de stoffige geschiedenisboeken te plukken en om te toveren tot een persoon van vlees en bloed, met zijn emoties, passies en gebreken, riep Cultuurwerking Sotteghem de sfeer van zijn tijd op. "De 'Gilde der Vaganten' heeft de Beislovensite omgetoverd tot een middeleeuws tentenkamp. Goochelaars, kruidenvrouwen, bedelaars, kanonniers en anderen zorgen ervoor dat bezoekers de leefwereld van Egmont zullen ervaren. Actieve workshops zoals boogschieten, kruisboogschieten, trebuchet schieten, lucetten en zoveel meer brengen ons volledig in de sfeer. Maar vooral niet te missen, is de spectaculaire confrontatie tussen de verschillende deelnemers aan de full-contact contest", zegt Olivier Van Rode.

Uiteraard was er ook amusement voor de kinderen
Frank Eeckhout Uiteraard was er ook amusement voor de kinderen
Een tovenaar bracht de bezoekers in de ban van magie.
Frank Eeckhout Een tovenaar bracht de bezoekers in de ban van magie.

Taferelen uit leven van de graaf

Verspreid over het centrum van Zottegem werden in de namiddag doorlopend acht taferelen uit het leven van de graaf opgevoerd, in prachtige historische kledij. De voorstellingen, elk ongeveer tien tot vijftien minuten durend, werden tien keer herhaald, zodat geïnteresseerden van podium tot podium konden wandelen en elk halfuur genieten van een verzorgde opvoering. Door de massale opkomst slaagden heel wat bezoekers niet in het opzet. "Het is overal lang aanschuiven. Maar het huwelijk van de graaf in de Ridderzaal willen we toch wel zien. De opvoering van het gezin Egmont na de executie hebben we ook al gezien. De combinatie van de zwarte rouwkledij en de bombastische muziek zorgden voor een emotioneel spektakel", vertellen de Nederlanders Ruud en Martine.

Na 18 uur werd iedereen richting bloementapijt geloodst, waar De Macekliers als barmhartige Samaritanen de dorstigen laafden, de hongerigen spijsden en de geesten verrukten met hun klank- en lichtspektakel. Nadien volgde nog de grootse apotheose van de Egmontevocatie, die de dramatische laatste jaren van de graaf in beeld bracht. Al deze prachtige opvoeringen leidden naar een hoogtepunt: Egmont werd naar het schavot gevoerd, onder begeleiding van bisschop Rithovius. Na de nodige gebeden knielde de graaf neer, en werd zijn hoofd na 450 jaar opnieuw van de romp gescheiden.

Overal in het centrum was er wel iets te beleven
Frank Eeckhout Overal in het centrum was er wel iets te beleven
De Macekliers trakteerden de bezoekers op een prachtig klank- en lichtspektakel.
Frank Eeckhout De Macekliers trakteerden de bezoekers op een prachtig klank- en lichtspektakel.



1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Paul

    Proficiat aan iedereen van de organisatie,de acteurs en alle medewerkers.Het was inderdaad een topweekend voor Zottegem.Jammer van de geluidsproblemen tijdens de apotheose in het park.Persoonlijk vond ik de harde rockmuziek tijdens de voorbereiding van de apotheose op het podium bij de foodtrucks ongepast voor dit historisch evenement.Het standbeeld van de Lamoraal op de markt mocht ook wel een grondige poetsbeurt hebben gekregen voor deze historische herdenking.Toppie voor de rest!!