Bewogen kunstparcours tijdens Kunst&Zwalm

ARTIESTEN TONEN WERKEN IN DE KERK, OP CAFÉ OF IN TUINEN

Grote foto's zorgen voor een heel andere aanblik in de Groenstraat.
Ronny De Coster Grote foto's zorgen voor een heel andere aanblik in de Groenstraat.
Twintig kunstenaars presenteren nog twee weekends lang hun werken op tal van plaatsen in Michelbeke en Rozebeke tijdens het project 'Kunst&Zwalm'. "Die kan je het

beste ontdekken door de route van acht


kilometer te voet af te leggen", zegt curator Thijs Van Der Linden. "Dit is meer dan


zomaar een kunstroute. We hebben veel plaatselijke bewoners bij de zaak betrokken en hebben veel randactiviteiten",


verzekert Thijs.


'Kunst&Zwalm' heeft zich kort na het opstellen van de kunstwerken al meteen in het nieuws gewerkt: begin deze week was opschudding ontstaan over de nep-bouwaanvraag voor de bouw van een moskee, die de Wetterse kunstenaar Leo Copers had geplant op een perceel in de Michelbeekse wijk Hovendaal. Als aandachttrekker kon het initiatief alvast tellen.

In de kerk van Michelbeke is deze Arbre de la Réunion terug te vinden.
Ronny De Coster In de kerk van Michelbeke is deze Arbre de la Réunion terug te vinden.

Plaatselijke bevolking

"Ons kunstproject zocht contact met de plaatselijke bevolking. Daardoor komt het dat je kunstwerken ziet staan in een tuin, kerk of café. Zo staat in de kerk van Michelbeke een boom. Dat werk heet 'Arbre de la Réunion' en vormt een plaats waar alle kunstenaars kunnen verzamelen. In mijn eigen werk vormen bomen en natuurlijke elementen vaak een rode draad", zegt curator Thijs Van Der Linden, die locaties en kunstenaars voor 'Kunst&Zwalm' heeft uitgekozen.


Het kunstaanbod is heel divers: in de Boembekemolen zagen we een dame met engelengeduld en uiterste precisie met een ballon een installatie afwerken.


Vlak bij de watermolen staat een verkeersbord dat heel veel te vertellen heeft. Aan de Heksteelstraat zijn de kapel en de bomen er rond aangepakt. En hoe brandhout kunst wordt, is te zien aan het Riedeplein. Grote foto's hebben het straatbeeld aan de Groenstraat een heel andere aanblik gegeven.

In de Boembekemolen werkt een vrouw met veel geduld aan een installatie met stoelen en ballonnen.
Ronny De Coster In de Boembekemolen werkt een vrouw met veel geduld aan een installatie met stoelen en ballonnen.

Stella Matutina

De secundaire school Stella Matutina aan de Groenstraat in Michelbeke is de startplaats van de acht kilometer lange route. Daar ontvangt de bezoeker voor 5 euro de routegids K&Z met de locaties en een toelichting bij de deelnemende kunstenaars. De route is af te leggen op de zaterdagen 2 en 9 en de zondagen 3 en 10 september, telkens van 13 tot 19 uur.


Naast de K&Z-route zijn er op vier extra locaties kunstenaars aan het werk te zien in de K&Z-kunstenaarsresidenties: de Gamma in Velzeke, de Stedelijke Academie Beeldende Kunsten aan de Trapstraat in Zottegem, Studio ARBOR aan de Gentse Steenweg 272 in Leeuwergem en het kunsthuis De Café aan de Noordstraat 39 in Zottegem.


Meer info over Kunst&Zwalm op www.kunst-en-zwalm.be.

Een verkeersbord dat veel te vertellen heeft over de bebouwde kom.
Ronny De Coster Een verkeersbord dat veel te vertellen heeft over de bebouwde kom.