Bakkersduo wil wereldkampioen worden

BART EN JORAN VERTEGENWOORDIGEN ONS LAND OP 'MONDIAL DU PAIN'

De bagel in de Belgische driekleur bevat een mengeling van drie kazen en wordt belegd met gemarineerde kip.
Frank Eeckhout De bagel in de Belgische driekleur bevat een mengeling van drie kazen en wordt belegd met gemarineerde kip.
Bakker Bart Schelstraete en Joran Defossez van bakkerij Sint-Anna in Zottegem vertegenwoordigen ons land deze maand op de Mondial Du Pain in het Franse Nantes. "Deze hoogstaande wedstrijd wordt ook wel het wereldkampioenschap bakkerij genoemd. De top drie zou mooi zijn, maar we zijn ambitieus en gaan voor het hoogste: de titel", zegt bakker Bart.

Mondial Du Pain is een hoogstaande wedstrijd op topniveau waar achttien landen strijden om de titel. De beste zes mogen later ook nog deelnemen aan een topwedstrijd in Peru.


"Toen we na de preselecties te horen kregen dat we geselecteerd waren, kon onze voorbereiding eindelijk beginnen. Al tien maanden gebruiken we al onze vrije tijd om ons optimaal voor te bereiden. Elke dinsdag werd het programma van de internationale wedstrijd nagebootst om niets aan het toeval over te laten en te streven naar de perfectie.

In de Waalse haan en Vlaamse leeuw kroop 365 uur werk.
Frank Eeckhout In de Waalse haan en Vlaamse leeuw kroop 365 uur werk.

Laatste details

De laatste details naar afwerking, smaak en subtiele vulling worden dezer dagen nog op punt gezet. Voor deze uitdaging worden wij niet alleen gesteund door het volledige team van bakkerij Sint-Anna, maar ook door vakmensen uit de bakkerswereld die ons bijstaan met tips en ideeën", steekt bakker Bart van wal.


Het team bestaat steeds uit twee bakkers: een bakker ouder dan 35 jaar en eentje jonger dan 23 jaar. En de opdrachten zijn niet van de minste. "Zo moet elk team een broodsierstuk maken in het thema van hun land. Daarnaast moet men ook koffiekoeken, biobrood, nutricion brood, courant brood en een belegd broodje bakken. Als één van de typisch Belgische producten maakten we een nieuw soort bierbrood op basis van een lokaal bier van brouwerij Van den Bossche uit Sint-Lievens-Esse. Ook ons sierstuk staat in het thema van ons land. In de Waalse haan en Vlaamse leeuw kropen meer dan 365 uren. Het thema België komt nogmaals terug bij onze belegde bagel. De bagel in Belgische driekleur bevat een mengeling van drie kazen en wordt belegd met gemarineerde kip. Als originele afwerking voegden wij een crumble van mattentaarten toe", gaat bakker Bart verder.

Toptalent

Voor deze wedstrijd kan de bakker rekenen op een toptalent bij hem in de zaak. "Joran kroonde zich drie jaar geleden tot Europees kampioen. Met zijn 18 jaar was Joran Defossez zelfs de jongste deelnemer op het kampioenschap. Voor de wedstrijd werden de mouwen stevig opgestroopt: de kandidaten moesten koffiekoeken, luxebroodjes, stokbroden en fantasiebroden in verschillende vormen en met verschillende vullingen maken en dat alles in het thema van Oorlog en Vrede. Joran kent dus de knepen van het vak. Hij weet ook wat het is om onder druk te werken. En dat zal nodig zijn, want we krijgen maar zeven uur de tijd om alle opdrachten tot een goed einde te brengen", besluit Bart.


Het Mondial Du Pain vindt plaats op dinsdag 24 en woensdag 25 oktober.