Alle streekproducten uit de Vlaamse Ardennen onder een dak

Vlapas lanceert webshop

Sven De Wever schrijft Suzanne van Miss Vanilla bij als nieuwe producent.
Frank Eeckhout Sven De Wever schrijft Suzanne van Miss Vanilla bij als nieuwe producent.
Goed nieuws voor wie verlekkerd is op streekproducten uit de Vlaamse Ardennen. Dankzij de webshop van coöperatie Vlapas haal je ze in enkele muisklikken in huis. “De producenten en hun heerlijke producten vormen het visitekaartje voor de regio: familiaal, gemoedelijk, sociaal, authentiek”, zegt projectcoördinator Sven De Wever.

Vlapas verenigt sinds 2015 tal van hoeve- en streekproducenten uit de regio. Om verder te kunnen groeien, had de coöperatie nood aan een vlot overkoepelend systeem voor verkoop en levering. “Het Plattelandscentrum Meetjesland, dat op dat vlak al ervaring heeft en instaat voor de begeleiding van de cvba, bundelde samen met de producenten de krachten en zette een gebruiksvriendelijke webshop op. Wie voor minimaal 100 euro bestelt, geniet van een levering aan huis, voor kleinere bestellingen kan je terecht in een lokaal afhaalpunt", legt Sven De Wever uit.

Extraatjes

De webshop centraliseert alles en werkt volledig automatisch. Klikken, bestellen, betalen en klaar. “In het begin liggen de afhaalpunten voornamelijk bij de eigen producenten. Na verloop van tijd hopen we meer afhaalpunten te creëren zodat er in een straal van 15 kilometer steeds een is. Een meerwaarde voor zowel de producent als de klant is de extra beleving bij afhaling van een bestelling. Een kijkje op de boerderij, kennismaking met een bepaald productieproces, een overzicht van een assortiment producten, … het hoort er allemaal bij", zegt De Wever.

Via het nieuwe distributiekanaal is het dus voortaan makkelijker voor zowel particulieren als professionele klanten om lokale producten in huis te halen. Zo was cateraar De Sjampetter uit Velzeke al fan van Vlapas. “Omdat alles nu gecentraliseerd wordt, is het voor mij nog veel eenvoudiger om gebruik te maken van de producten uit de Vlaamse Ardennen", ervaart Michiel De Rouck. 

Vlapas kan rekenen op een groeiende interesse bij handelaars. Sinds donderdag is ook  Miss Vanilla uit Oudenaarde lid van de coöperatie. “Chocolade, pralines of andere lekkernijen verruimen vanaf heden het assortiment", glundert zaakvoerster Suzanne.

Vlapas is trouwens steeds op zoek naar nieuwe, authentieke en lokale producenten. Wie interesse heeft om het platform beter te leren kennen, kan steeds een seintje geven via info@vlapas.be. Een kijkje nemen op de webshop kan via www.vlapas.be. Daar vind je ook alle producenten en hun producten terug.

Traiteur Michiel De Rouck kookt in 't Alkenveld met streekproducten.
Frank Eeckhout Traiteur Michiel De Rouck kookt in 't Alkenveld met streekproducten.
Frank Eeckhout
In hoeve 't Alkenveld is een afhaalpunt voor de producten van Vlapas.
Frank Eeckhout In hoeve 't Alkenveld is een afhaalpunt voor de producten van Vlapas.
Frank EeckhoutReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.