180.600 euro voor kapel die niemand wil

VLAANDEREN DAGVAART STAD OM HEROPBOUW RUÏNE AF TE DWINGEN

Het onkruid tiert welig, ook in de kapel.
Ronny De Coster Het onkruid tiert welig, ook in de kapel.
De Vlaamse Erfgoedadministratie eist van de stad Zottegem 180.576 euro als de Leliekapel niet in ere wordt hersteld. "Echt Absurdistan: vanachter een bureautje beslist Vlaanderen dat de ruïne heropgebouwd moet worden op kosten van de belastingbetaler, terwijl de buurt, noch de gemeenteraad, noch het kerkbestuur dat wil", reageert schepen Kurt De Loor (sp.a).

De stad Zottegem vraagt al jaren om de 18-de eeuwse Onze-Lieve-Vrouwkapel van Bijstand in de Leliestraat, kortweg de Leliekapel, van de lijst van beschermde gebouwen te schrappen. Dat stuitte echter steeds op een njet van de Vlaamse overheid. De stad weigerde een restauratiedossier op te starten omdat de barokke kapel geen enkel maatschappelijk nut heeft en een restauratie handenvol geld kost. Daarom daagde de Vlaamse administratie Zottegem voor de rechtbank.

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in de Leliestraat is niet meer dan een ruïne.
Ronny De Coster De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in de Leliestraat is niet meer dan een ruïne.

Stutten

"De uitspraak van de rechter draaide in ons voordeel uit. In het vonnis stond dat de kapel niet moet worden heropgebouwd, maar dat de stad wel dient in te staan voor het ruimen van de kapel, het opruimen van puin, het vrijwaren tegen verdere beschadigingen van het resterende gebouw, het stutten van het gebouw zodat het veilig betreden kan worden en het afschermen van de kapel om indringers buiten te houden", zegt Kurt De Loor.


Wie evenwel dacht dat deze absurde vertoning met het vonnis van 10 juli 2014 haar definitief beslag had gekregen en voorgoed achter de rug was, heeft zich schromelijk vergist. "Met een nieuwe dagvaarding van de Inspectie Onroerend Erfgoed van het Vlaams Gewest moet Zottegem op donderdag 5 oktober verschijnen voor de rechtbank van eerste aanleg in Oudenaarde. Vlaanderen vordert een schadeclaim van maar liefst 180.576 euro, 'als vergoeding van de schade tot het volledige herstel die het algemeen belang heeft opgelopen, door de vernietiging van de erfgoedwaarden van de Leliekapel'.


Het is overduidelijk dat deze zaak al bijna vijftig jaar muurvast zit in de klauwen van Onroerend Erfgoed, dat maar eigengereid blijft optreden. De lokale democratie wordt volledig buitenspel gezet. Achter een bureau in Brussel wordt beslist dat een hoopje stenen op kosten van de Zottegemse belastingbetaler opnieuw moet worden heropgebouwd en dat terwijl daar geen draagvlak voor is. Niemand is vragende partij, noch de buurt, noch de voltallige gemeenteraad, noch het lokale kerkbestuur", besluit schepen De Loor

Ronny De Coster