Gesponsorde inhoud

"Wenende leerlingen spreken we zelf aan"

OLVC campus Centrum trapt Rode Neuzen Actie op gang

Met enkele getuigenissen over pestgedrag en psychische problemen heeft het Onze-Lieve-Vrouwcollege campus Centrum in Zottegem zijn campagne voor Rode Neuzen Dag afgetrapt.  

Rode Neuzen Dag is de goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius om jongeren met psychische problemen te helpen. De derde editie vindt plaats op vrijdag 30 november en focust zich op de mentale gezondheid van jongeren op school. Daar brengen ze het meeste van hun tijd door en is de nood aan hulp groot. Eén van de deelnemende scholen is het Onze-Lieve-Vrouwcollege campus Centrum. Daar werd maandagvoormiddag de aftrap gegeven van de actie met twee getuigenissen. De leerlingen werden ook aangemoedigd om zoveel mogelijk acties te organiseren of Neuzen te verkopen.

De getuigenissen lieten alvast een diepe indruk na op de leerlingen en de leerkrachten. Sommige jongeren haalden er de moed uit om zelf te getuigen over de pesterijen die ze vroeger ondergingen. "Ik heb een tijdje in een pestklas gezeten. Niet iedereen, maar toch een groot deel van mijn klasgenoten hadden het op mij gemunt", vertelt Hannah (18). Het meisje bleef echter niet bij de pakken zitten, raapte al haar moed bij elkaar en stapte naar de zorgcoördinator van de school. "Mevrouw Cousy heeft geluisterd en de pesters aangepakt. Daarna voelde ik mij opnieuw goed op school. Ik ben haar daar echt dankbaar voor", zegt Hannah met een krop in de keel. 

Andere leerlingen bedankten dan weer hun vrienden en vriendinnen voor het luisterend oor toen ze door een moeilijke periode gingen.

Voor zorgcoördinator en onderdirecteur Katlien Cousy is het verhaal van Hannah geen alleenstaand geval. "Ik krijg wel vaker leerlingen over de vloer voor een babbel. Dat gaat niet enkel over pestgedrag, maar ook over psychische problemen waar de jongeren mee zitten. Ik bied hen een luisterend oor en samen zoeken we een uitweg", zegt Cousy.

Op school wordt de Rode Neuzen Actie gecoördineerd door Christ'l De Saveur. "Zo'n 250 leerlingen uit de tweede en derde graad Personenzorg nemen deel aan de actie. Dat we Rode Neuzen verkopen is evident. De andere acties maken we deze week nog bekend", vertelt De Saveur. Ook voor haar is het duidelijk dat er nog een taboe rust op psychische problemen. "Tijdens de getuigenissen heb ik verschillende leerlingen zien wenen. Hen gaan we zeker aanspreken, want niet elke leerling loopt te koop met zijn of haar problemen. Op school hebben we een lokaal waar leerlingen tot rust kunnen komen of kunnen praten. Dat zullen we zeker promoten. Door deel te nemen aan deze actie hopen we ook dat sommige leerlingen de moed vinden om met hun problemen naar buiten te komen. Alleen zo kunnen we naar een oplossing zoeken", besluit De Saveur.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.