Ga naar de mobiele website
^ Top

Schepen uitgesloten op conclaaf wegens "te moeilijke mens"

INTERN GEBAKKELEI BEREIKT NIEUW HOOGTEPUNT

Schepen Michiel Descheemaeker (N-VA) mocht niet op het hele conclaaf aanwezig zijn, en daagde uit protest niet op.
Eric Flamand Schepen Michiel Descheemaeker (N-VA) mocht niet op het hele conclaaf aanwezig zijn, en daagde uit protest niet op.
Schepen Michiel Descheemaeker (N-VA) is zondag en maandag niet meegegaan naar het conclaaf van het schepencollege in Nieuwpoort. Daar werd het budget besproken. "Ik mocht als enige schepen énkel aanwezig zijn bij punten van mijn eigen bevoegdheid. Dat aanvaard ik niet." Burgemeester Dirk Sioen (Inspraak): "Wij hebben dat beslist omdat hij zo'n moeilijke mens is."

De 25 jaar oude schepen en advocaat Michiel Descheemaeker (N-VA), bevoegd voor onder meer Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw, is niet tevreden met de gang van zaken. "Tijdens het schepencollege van eind augustus werd beslist dat ik tijdens het conclaaf énkel en alleen op punten van mijn eigen bevoegdheid mocht aanwezig zijn. Dat aanvaard ik niet", aldus Descheemaeker. "Wel, als ik niet op het volledige conclaaf aanwezig mag zijn, dan is dat helemaal geen conclaaf, maar een privébijeenkomst. Dat betekent dat alle kosten door de aanwezigen moeten betaald worden en niet door de belastingbetaler, wat nu wél het geval is."

burgemeester dirk sioen (inspraak)
Eric Flamand burgemeester dirk sioen (inspraak)

Geen luxe

Burgemeester Dirk Sioen (Inspraak) en het schepencollege gaan één keer per jaar samen met de secretaris en de ontvanger op conclaaf om na te denken over de prioriteiten voor het komend jaar en de invulling van het budget van de gemeente. De politici verbleven daarvoor anderhalve dag in een hotel in Nieuwpoort. "Een conclaaf is hier al jarenlang een traditie", reageert de burgemeester. "We kiezen voor een goedkope formule. Geen luxe. De rekening wordt inderdaad betaald door de gemeente. Zo'n conclaaf is keihard werken en het is trouwens fantastisch verlopen. Het was heel opbouwend. Schepen Michiel Descheemaeker heeft zaterdagmorgen van mij een e-mail gekregen met een uitnodiging om aanwezig te zijn. Maar het is zijn goed recht om niet te komen. Als hij wil averechts doen, dat hij maar doet."


Maar waarom mag Deschee-maeker dan als enige enkel en alleen aanwezig zijn als het over zijn bevoegdheden gaat? "Op de vergaderingen van de coalitie is hij vaak niet aanwezig", aldus burgemeester Sioen. "En als hij er is, dan zijn er met hem niets anders dan discussies. De rest van het schepencollege is een geoliede machine. Michiel werkt gewoon niet constructief mee. Precies omdat hij zo'n moeilijke mens is, zouden we op het conclaaf een tijdlang zonder hem vergaderen. Wat zijn bevoegdheden betreft, willen we hem niet uitsluiten. We doen ons ding en we zien wel verder na de gemeenteraadsverkiezingen."


Het incident is trouwens geen alleenstaand gegeven. Het is al maandenlang hommeles in het schepencollege nadat de drie schepenen van N-VA eind 2015 uit het kartel met Inspraak vlogen.



Meld een bug