Prinses Astrid op Australische herdenkingsplechtigheid

Prinses Astrid gaf een speech tijdens de plechtigheid.
Foto RV Prinses Astrid gaf een speech tijdens de plechtigheid.
Prinses Astrid woonde gisteren de herdenking van de 'Slag bij Polygoonbos' bij. De ceremonie op New Buttes Cemetery in het bos startte al heel vroeg, om halfzes. Het was daar dat de geallieerden dankzij de Australische vijfde divisie precies honderd jaar geleden het Polygoonbos veroverden. Van de 2.110 soldaten op de begraafplaats, waaronder 560 Australiërs, zijn meer dan 1.600 onbekend.

De slachtoffers werden herdacht tijdens een serene plechtigheid. Uit het verre Australië waren er zo'n duizend aanwezigen. Tot de verschillende sprekers behoorde ook prinses Astrid. Om veiligheidsredenen, werd vooraf over haar komst niet gecommuniceerd. "Ik probeer achter elke naam een gezicht te zien", aldus de prinses. "Als moeder van jongvolwassenen bloedt mijn hart als ik over de graven kijk, als ik de namen lees, als ik hun leeftijd zie. Voor die zware tol die zij hebben betaald, kunnen we enkel zeggen: dank u." Daarna weerklonk in het bos de Last Post . Op het einde werden kransen neergelegd.


In het prachtige kasteeldomein stonden twee grote tenten waarin na de ceremonie een ontbijt werd geserveerd. In de namiddag waren er twee wandelingen met een gids, in het teken van de Australische troepen tijdens de Slag bij Passendale. Langs de Australische 'Road to Passchendaele' vertellen acteurs de persoonlijke verhalen van Australische soldaten. Een samenvatting van de vroege ceremonie was gisternamiddag op Canvas te zien.


(DBEW)

In het bos was ook een re-enactment te zien.
RV In het bos was ook een re-enactment te zien.