Prins William komt al voor derde keer naar Westhoek

De Britse prins William tijdens zijn vorige bezoek op 30 juli in Ieper, samen met echtgenote Kate Middleton en ons vorstenpaar.
Foto Photo News De Britse prins William tijdens zijn vorige bezoek op 30 juli in Ieper, samen met echtgenote Kate Middleton en ons vorstenpaar.
De Britse prins William komt volgende week donderdag al voor de derde keer dit jaar naar de Westhoek. Op Tyne Cot Cemetery in Passendale zal hij om 11 uur de Nieuw-Zeelandse herdenkingsplechtigheid bijwonen naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Slag bij Passendale.

Tyne Cot Cemetery is de grootste militaire begraafplaats ter wereld en bevat 520 Nieuw-Zeelandse graven. Daarnaast zijn er ook heel wat Nieuw-Zeelandse militairen zonder gekend graf. Een grote groep Nieuw-Zeelanders maakt volgende week de oversteek. Volgende week woensdagavond wonen ze onder de Menenpoort in Ieper een speciale Last Post bij. De dag nadien vindt dan de Nieuw-Zeelandse herdenkingsplechtigheid plaats, waarop ook prins William aanwezig zal zijn. Hij kwam op 7 juni ook naar de herdenking van de Mijnenslag in Mesen. Eind juli woonde hij dan met zijn hoogzwangere echtgenote Kate in Ieper en Zonnebeke de herdenking bij van de start van de derde Slag bij Ieper. "Al die herdenkingsplechtigheden zijn telkens een promotie voor onze gemeente", zegt burgemeester Dirk Sioen (Inspraak). "Het brengt een heel drukke agenda met zich mee, maar dat maakt het ook aangenaam."


Ook de Belgische prinses Astrid zal de plechtigheid bijwonen, zo meldde het koninklijk paleis gisteren. Astrid was vorige week dinsdag ook aanwezig op een Australische plechtigheid op New Buttes Cemetery aan het Polygoonbos in Zonnebeke. "Ik had een lang gesprek met haar en vind haar heel charmant. Een fantastische dame", aldus de burgemeester. (DBEW)