Na al dat politieke bekvechten: wie profiteert in het stemhokje?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN ZONNEBEKE

Deze legislatuur stapelden de incidenten zich op. De politieke situatie in Zonnebeke had veel weg van een vaudeville met steeds dezelfde hoofdrolspelers: burgemeester Dirk Sioen (Inspraak), de jonge schepen Michiel Descheemaeker (N-VA) en gemeentesecretaris Francis Claeys. Geruzie, gebekvecht en beschuldigingen volgden elkaar op. Vast staat dat de inwoners het beu zijn, maar wie zal daarvan profiteren?

Inspraak, een kartel tussen Open Vld, N-VA en onafhankelijken, behaalde in 2012 een meerderheid met 12 op 23 zetels. CD&V werd mee aan boord gehaald en burgemeester Dirk Cardoen leidde zijn ploeg enthousiast de nieuwe legislatuur in. Het eerste en tweede jaar verliepen zonder veel ophef. Zoals afgesproken nam burgemeester Cardoen eind 2014 afscheid. De gemeenteraad wuifde hem uit met een staande ovatie. Fractieleider Franky Bryon (sp.a) noemde Cardoen 'iemand met een groot gevoel voor rechtvaardigheid'. Hij was de oudste burgemeester van de provincie. Cardoen stopte toen hij 75 jaar was.


Opvolger Dirk Sioen mocht de burgemeesterssjerp omgorden. Twintig jaar lang werkte hij samen met Dirk Cardoen, maar toch was de wissel het begin van veel ellende. Het begon in 2015 toen de overheid Zonnebeke tien extra vluchtelingen toewees om op te vangen. Burgemeester Sioen was het daar niet mee eens. "Wij zullen onze plicht doen, maar voor mij is de maat vol, dit is voor onze gemeenschap financieel niet meer te dragen", aldus de burgemeester in december 2015. Enkele dagen later was er weer gerommel. Het kartel Inspraak besliste te breken met N-VA. Reden voor de breuk: de scherpe reactie van schepen Michiel Descheemaeker op de uitspraken van de burgemeester over de vluchtelingenproblematiek. De maanden en jaren daarna volgde er nog een pak meer geruzie.

Nieuw kartel

En toen kwam er groot nieuws in februari vorig jaar. De verkiezingen waren nog veraf, wat het nieuws des te verrassender maakte. Inspraak maakte een nieuw politiek project met CD&V bekend. Inspraak zou naar de kiezer trekken onder de naam #Team 8980, een kartel tussen Open Vld, CD&V en onafhankelijken. Politiek strategisch gezien een slimme zet van stemmenkampioen Dirk Sioen. Hij haalde de vorige keer 2.056 voorkeurstemmen, een nooit gezien resultaat in Zonnebeke. Maar de klap voor Sioen moest nog komen. Gemeentesecretaris Francis Claeys diende in januari dit jaar zijn ontslag in en haalde meteen zwaar uit naar Sioen. "Hij bestuurt vanuit de buik en heeft geen visie. De burgemeester ligt niet wakker van wat de burger verwacht. Intellectueel is hij niet geschikt voor de job", aldus Claeys toen. Het dieptepunt van een legislatuur gekenmerkt door politiek geruzie en beschuldigingen die over en weer vlogen.

De tegenstanders

En precies die geschiedenis van geruzie en gebekvecht maakt de verkiezing in Zonnebeke zo onvoorspelbaar. Het kartel #Team 8980 is sowieso een sterk blok. Binnen het kartel zijn er blijkbaar ook al afspraken gemaakt: Dirk Sioen vier jaar burgemeester en dan twee jaar huidig schepen Ingrid Vandeputte (CD&V). En dan zijn er nog jonge wolven zoals Koen Meersseman en Joachim Jonckheere (allebei CD&V), die maar al te graag schepen willen worden. Ook huidig schepen Jan Vandoolaeghe mikt op een postje.


Ook alvast een sterk blok is het nieuwe In Samen Spraak, dat gesteund wordt door ereburgemeester Dirk Cardoen en Maurice Bourgois (sp.a). En dan is er nog Lijst Passendale, dat de belangen van alle deelgemeenten wil behartigen. Lijsttrekker en stichter William Doom liet zich al meermaals opmerken met voorstellen en tussenkomsten bij het schepencollege.

Oppositie

De oppositie van sp.a speelde het in deze legislatuur eigenlijk nooit hard. Zes zetels is niet veel, maar toch, bij momenten had het beter en meer moeten zijn. Afwachten wat de kiezer daarvan vindt. Als Lijst Passendale en N-VA na 14 oktober in de oppositie zouden belanden, dan staat wel vast dat William Doom (Lijst Passendale) en Koen Descheemaeker (N-VA) de meerderheid vaak het vuur aan de schenen zouden leggen. (DBEW)