Drempels zijn zes centimeter te hoog

VERKEERSREMMERS MOETEN NA TWEE MAANDEN OPNIEUW AANGELEGD WORDEN

Door het heraanleggen van de verkeersdrempels is er drie weken lang geen doorgaand verkeer mogelijk in de straat.
Foto Flamand Door het heraanleggen van de verkeersdrempels is er drie weken lang geen doorgaand verkeer mogelijk in de straat.
De aanleg van zeven verkeersdrempels in de Lange Dreve in Zonnebeke zou een item in een blunderboek kunnen zijn. De drempels blijken zes tot zeven centimeter te hoog en moeten, nog geen twee maanden na aanleg, opnieuw verbouwd worden. "Iedereen moet durven zijn fouten toegeven", zegt burgemeester Dirk Sioen (Inspraak).

Aan de overkant van het Polygonebos werd een nieuwe en ruime parking aangelegd. Omwille van de veiligheid van de toeristen werd er een zone 30 ingevoerd en werden er in een deel van de Lange Dreve in Zonnebeke op korte afstand zeven verkeersdrempels aangelegd. Maar er waren zodanig veel klachten over de veel te hoge drempels dat de gemeente ingreep en de aannemer de kasseien drempels liet verlagen.

Klachten

"Die drempels kwamen er zonder dat we vooraf over die plannen werden ingelicht", zegt uitbater Johan Vandewalle van café De Dreve. "Bovendien waren die niet conform de wetgeving. Ik ben het zelf gaan opmeten en de hoogte varieerde van twaalf tot zeventien centimeter. Het was echt niet te doen. Bovendien regende het klachten van klanten. Ze dreigden om niet meer te komen omdat ze over die 'bulten' moesten rijden. Het was veel beter geweest om zoals in een schoolomgeving één verkeersdrempel te voorzien of een verhoogd plateau. Op twee dagen tijd werden de werken de eerste keer uitgevoerd. Heel die historie duurt nu al twee maanden. Blijkbaar zal het nu nog drie weken duren vooraleer er weer doorgaand verkeer mogelijk is."

Tien centimeter

Een deel van de verkeersremmers is ondertussen al heraangelegd. De aannemer is nog bezig met de rest. "Die verkeersdrempels waren inderdaad te hoog", geeft burgemeester Dirk Sioen toe. "We zaten samen met het studiebureau en de bewoners en er is beslist dat de aannemer een deel opnieuw moet doen." Café-uitbater Johan Vandewalle spreekt dat tegen. "Voor alle duidelijkheid: we zijn niet uitgenodigd door de gemeente maar we hebben zelf aan het schepencollege gevraagd om eens te komen rijden over die verkeersdrempels", aldus uitbater Johan Vandewalle. "Na onze brief kregen we een uitnodiging om samen te komen in het gemeentehuis."


De burgemeester mag zich over de situatie een ervaringsdeskundige noemen. "Zondag ben ik zelf gaan rijden over die verkeersdrempels en - eerlijk gezegd - ik verschoot echt", zegt Sioen. "De hoogte had maximum tien centimeter mogen zijn. Nu zijn er die zes à zeven centimeter te hoog zijn. Er zijn er ook lagere, waardoor het lijkt op een ribbelstrook." En wie gaat er nu opdraaien voor de kosten? "We hebben afgesproken met de aannemer dat hij een deel betaalt en de gemeente een klein deel", aldus de burgemeester.