Bourgeois bezoekt schuilplaats uit WOI

DUGOUT OPENGESTELD VOOR BEZOEKERS VANAF 31 JULI

Minister-president Geert Bourgeois wandelt samen met burgemeester Dirk Sioen door de gang terwijl conservator Steven Vandenbussche van het MMP 1917 uitleg geeft.
Flamand Minister-president Geert Bourgeois wandelt samen met burgemeester Dirk Sioen door de gang terwijl conservator Steven Vandenbussche van het MMP 1917 uitleg geeft.
Nadat de stabiliteit en veiligheid grondig werden onderzocht, zal de nog goed bewaarde 'Zonnebeke Church Dugout' van 31 juli tot 10 november gedurende honderd dagen uitzonderlijk toegankelijk zijn voor het publiek. De primeur was gisteren voor minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Er zijn ondertussen al vierduizend tickets verkocht.

De dugout is precies honderd jaar na de Slag bij Passendale te bezoeken. Het gaat naast de kerk om de schuilplaats onder de voormalige Augustijnenabdij, gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Slag bij Passendale waren er meer dan een half miljoen slachtoffers. De dugout bevindt zich onder de grondwaterspiegel en dit is toch bijzonder. De historische waarde is groot. De schuilplaats werd in 1989 'per toeval' ontdekt tijdens het zoeken naar de oudste resten van de Augustijnenabdij. Vijf jaar later werd de dugout beschermd.

Belangrijk

"Dit geeft me een beklemmend gevoel", aldus Geert Bourgeois tijdens zijn bezoek. "Hierboven was het in de Eerste Wereldoorlog de hel. Men hoorde obussen knallen. Het is belangrijk dat hier generaties op bezoek komen. Ze krijgen daartoe een unieke kans."


Wie eerst een bezoek brengt aan het Memorial Museum Passchendaele 1917, betaalt nog 2,5 euro voor de dugout. Wie enkel komt voor de dugout betaalt 6 euro. Inwoners van Zonnebeke genieten gratis toegang. "De grootste verkoop volgt nog tijdens de verschillende officiële herdenkingsmonumenten", aldus directeur Steven Vandenbussche van het MMP 1917.

"Rillingen"

"Het is moeilijk in te schatten hoeveel bezoekers we mogen verwachten, want hiermee hebben we geen ervaring. We rekenen op minimum 20.000 bezoekers. Het maximum aantal bezoekers is dubbel zoveel. De belangrijkste doelstelling is niet het aantal tickets, maar wel dat de bezoekers comfortabel van die dugout kunnen genieten. Per twintig minuten voorzien we maximum veertig bezoekers. Zonder gids. Het gaat om een smalle gang van dertig meter. Met een gids zouden de laatsten achteraan de uitleg niet kunnen horen."


Amateurarcheoloog Johan Vandewalle van café De Dreve in Zonnebeke was er vorig jaar tijdens het archeologisch onderzoek als één van de allereersten bij. "Na enkele brandweermannen met een masker op, trad ik die dugout binnen", aldus Johan. "Het resultaat is top. Eerlijk gezegd, ik krijg er rillingen van. Als vrijwilliger is deze drooglegging de kers op de taart. Iedereen gaat nu de kans krijgen om tijdens een bezoek te stappen in het verleden. Het is een enige manier om in die aantal minuten aan te voelen hoe het honderd jaar geleden was."


Burgemeester Dirk Sioen (Inspraak) dankte gisteren de arbeiders van de technische dienst. "Voor het verwijderen van de modder", zegt hij. "Het gaat om een toch wel bijzonder project. Gelet op de voorverkoop, is de interesse groot."


Tickets reserveren via de website van het museum: www.passchendaele.be.