Archeologen graven stuk WO I-tank op

OOK DUITSE BUNKERSTELLING EN RESTEN VAN 10 SOLDATEN ONTDEKT

Steven Vandenbussche van Memorial Museum Passchendaele 1917 bij de voorzijde van de tank.
Eric Flamand Steven Vandenbussche van Memorial Museum Passchendaele 1917 bij de voorzijde van de tank.
Voor het eerst is in Vlaanderen een groot stuk legertank, 600 kilo zwaar, ontdekt bij archeologische opgravingen. Dat gebeurde tussen de Frezenberg en de Nonnebossen in Zonnebeke. De topvondst uit WO I krijgt een plek in het Memorial Museum Passchendaele 1917. Archeologen legden ook een goed bewaarde Duitse bunkerstelling in de Tresoriersstraat bloot en vonden resten van tien soldaten.

De opgravingen worden sinds mei uitgevoerd in opdracht van Aquafin dat een nieuwe collector aanlegt. Het gebied lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Duitse hinterland, tot en met de derde Slag bij Ieper. Vanaf augustus 1917 lag het gebied aan het front. "Het archeologisch onderzoek omvat een traject van 3,6 kilometer", aldus erfgoedcoördinator Jan Decorte van intergemeentelijk samenwerkingsverband CO7.

Erfgoedcoördinator Jan Decorte van CO7 bij een van de blootgelegde bunkers.
Eric Flamand Erfgoedcoördinator Jan Decorte van CO7 bij een van de blootgelegde bunkers.

Paardenzadel

"De goed bewaarde loopgraaf bevat onder meer een commandopost, een schuilplaats en een platform voor het geschut. Er zijn ook grote hoeveelheden munitie aangetroffen, die worden opgehaald door de ontmijningsdienst DOVO. Er zijn ook resten gevonden van minstens vier bunkers. De onderzijde van de bunkers is goed bewaard, met ook delen van de houten vloeren. Tijdens het trekken van de proefsluiven zijn ook resten van tien soldaten gevonden. Zoals de procedure het voorschrijft, werd de politie hiervan verwittigd. Momenteel is een onderzoek aan de gang om het land van herkomst van die soldaten te bepalen. Verder zijn er Duitse insignes aangetroffen." Een van belangrijkste vondsten is ongetwijfeld een deel van een legertank. "In Vlaanderen is het de eerste keer dat er een onderdeel van een tank is gevonden. Het gaat om een stuk van de voorzijde van zo'n 600 kilo", aldus directeur Steven Vandenbussche van het Memorial Museum Passchendaele 1917, dat de vondst van Aquafin krijgt. "In de loop van de winter krijgt het een plaats boven in het museum." Ook een paardenzadel, dat aangetroffen werd in een bomkrater en honderd jaar onder de grond stak, is een uniek stuk dat momenteel wordt bewaard in de koelcel van het nieuw Regionaal Erfgoeddepot Potyze in Ieper.

Wandelingen

"Om munitie naar het front te brengen, moest dat vaak per paard gebeuren", vertelt Jan Decorte. "Aan weerszijden van dat zadel zaten dan obussen."


De archeologen zijn momenteel bezig aan de laatste zone. Er is nog ruim een week werk.


Wie de opgravingen wil bezichtigen, kan zaterdag om 14, 15 en 16 uur megaan met de begeleide wandelingen. Parkeren kan in een weide vlakbij. Stevige schoenen zijn aangewezen. Meer info: www.co7.be of 057/34.66.94.