Koppel organiseert eigen Expeditie Robinson

DEELNEMERS MOETEN TIEN DAGEN LANG OPDRACHTEN UITVOEREN

Joris en zijn vriendin Christine (uiterst links) met de deelnemers van vorig jaar.
Kurt Vandeweerdt Joris en zijn vriendin Christine (uiterst links) met de deelnemers van vorig jaar.
Joris Meermans (34) en zijn vrouw Christine (30) vertrekken vandaag samen met enkele kameraden naar Kroatië om er locaties te gaan spotten voor hun eigen versie van Expeditie Robinson. "Veel mensen willen graag meedoen aan programma's zoals Expeditie Robinson of Peking Express, maar krijgen de kans niet of willen niet op televisie komen."

Beyond Borders is een reisbureau dat avontuurlijke reizen organiseert. De mensen worden niet gewoon meegenomen op een trektocht door de wildernis, maar moeten ook echt opdrachten uitvoeren. Na twee succesvolle pilootedities van Expeditie Noord in augustus heeft Meermans nu twee nieuwe concepten bedacht: Het Eiland - een soort Expeditie Robinson - en een roadtrip door Europa. "Gewone vakanties bestaan er al zoveel. Zo zijn we tot een mix van bekende concepten als Expeditie Robinson en Peking Express gekomen", zegt de bedenker.


En die concepten slaan aan. Inmiddels zijn er reeds 140 voorinschrijvingen voor de komende edities in juli 2016. Tijdens de herfstvakantie gaat Meermans samen met zijn vrouw en enkele kameraden de locaties bezoeken. "Eerst vliegen we naar Kroatië, nadien naar Stockholm. De vakantie zit goed vol." Eenmaal terug in België, zal alles op punt worden gezet. "En dan kan iedereen zich inschrijven. Helaas gaan we mensen moeten weigeren. Vermoedelijk is er plaats voor een kleine 100 deelnemers. De mensen die zich hebben ingeschreven, krijgen wel voorrang."


Wie deelneemt, zal tien dagen lang dagelijks zo'n twee opdrachten moeten uitvoeren. Een van de proeven is met twee in een raft over een van de beste rivieren van Europa te raften. De koppels moeten dan ballen met punten aan de oevers oppikken. "Nadien stappen ze over in een grote raft en spelen ze als team. Op het einde moeten ze ook 'surfen' in hun raft tegen de grootste versnelling in. Wie dat het langste kan, krijgt extra punten", legt Meermans uit. Daarnaast is er onder andere ook een tweedaagse trekking in de wildernis zonder enige vorm van accommodatie. "De deelnemers brengen zelf hun tent en eten mee. Er is geen kans om te schuilen, want ze zitten op het hoogplateau. Waar ze verblijven is er geen vegetatie."

Een van de proeven is raften op een van de beste rivieren van Europa.
Kurt Vandeweerdt Een van de proeven is raften op een van de beste rivieren van Europa.

Winnaars

De kostprijs om deel te nemen ligt nog niet vast, maar Meermans heeft wel een richtprijs. "Voor Expeditie Noord betaalden de deelnemers 1.395 euro per persoon. De prijs voor de roadtrip door Europa ligt waarschijnlijk op 150 euro per persoon, deelname aan Het Eiland kost tussen 1.200 en 1.300 euro." De winnaars van de wedstrijden krijgen overigens hun reis terugbetaald.

Die avontuurlijke reizen brengen gevaren met zich mee, dat beseft de organisator ook. "Maar de echte gevaarlijke dingen laten we over aan anderen aangezien we daar niet over de vereiste diploma's beschikken. Bij de andere activiteiten houden we rekening met de strengste veiligheidsvoorschriften. We werken in Noorwegen ook samen met Vlamingen die naar daar zijn geëmigreerd en aan de rand van de wildernis wonen. Daarnaast gaan we volgend jaar ook ervaren studenten geneeskunde als vrijwilligers meevragen. Mocht er dan iets gebeuren, dan is er altijd iemand in de buurt die meteen kan helpen. En natuurlijk wordt er voor iedereen de beste reisverzekering afgesloten."

Ook waarschuwt de organisatie ervoor dat niet iedereen geschikt is om deel te nemen. "We vragen aan iedereen over een basisconditie en het nodige doorzettingsvermogen te beschikken. Maar het is zeker niet zo dat enkel experts mee kunnen doen. Zeker 85 procent van de mensen komt in aanmerking om deel te nemen", besluit Meermans.