Eenrichtingsverkeer is geen must

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ZONHOVEN

Kunnen maatregelen zoals eenrichtingsverkeer rond de kerk in Zonhoven-centrum al helpen? Of zijn andere ingrepen nuttig?
Mine Dalemans Kunnen maatregelen zoals eenrichtingsverkeer rond de kerk in Zonhoven-centrum al helpen? Of zijn andere ingrepen nuttig?
Kunnen maatregelen zoals éénrichtingsverkeer rond de kerk in Zonhoven-centrum al helpen? Of zijn andere ingrepen nuttig?

"Eenrichtingsverkeer lijkt me helemaal niet zo een goed idee in ons dorpscentrum", zegt burgemeester Johny De Raeve (Open VLD). "Als bestuurders in één richting rijden, moeten ze meestal ook op een of andere manier weer terug. En dat betekent dat ze daarvoor andere straten gaan opzoeken. Het zou kunnen leiden tot meer verkeer in de omliggende straten. Natuurlijk zou het wel beter zijn als de rijbaan wat smaller was en er meer plaats komt voor de zwakke weggebruiker. Maar vergeet niet dat het Vlaams Gewest nog steeds eigenaar is van de doortocht. Zo eenvoudig is dat dus niet. Wel willen wel de omgeving van het Kerkplein heraanleggen en vergroenen." Lijsttrekker Lieve Vandeput (CD&V-Groen) wil beperkt eenrichtingsverkeer rond de kerk eventueel overwegen. "Maar dat het centrum vooral mooier en groener kan, staat vast. We willen het doorgaande verkeer meer ontmoedigen, voor ons wordt dat een prioriteit." Vlaams Belang vindt eenrichtingsverkeer in heel Zonhoven-centrum haalbaar. "We hebben toch een Omleidingsweg én een kleine ring", zegt Jean-Paul Briers. "Dus het verkeer kan ook weer terug."


Voor 'Zonshoven' is eenrichtingsverkeer niet nodig. "Wel een vergroening. Want ons dorpscentrum is nu één betonnen vlakte," zegt lijsttrekker Sven Lieten. "De snelheid is effectief een probleem en ook voor fietsers is het ronduit gevaarlijk. Maar met kleine ingrepen en extra groen kan je dat aanpakken." (RTZ)