Zo zal Dreef 10 er in 2020 uitzien

BOUW 13 WONINGEN OP OUDE SCHOOLSITE START IN JUNI VOLGEND JAAR

Een luchtbeeld van de schoolsite, zoals die er tegen 2020 moet uitzien: in de hoogbouw (boven links) komen drie woningen, de directeurswoning (rechts boven) wordt omgevormd tot twee woningen, in zowel de laagbouw (rechts) als het oudste gedeelte (links) van de school komen telkens vier woningen.
Repro JSA Een luchtbeeld van de schoolsite, zoals die er tegen 2020 moet uitzien: in de hoogbouw (boven links) komen drie woningen, de directeurswoning (rechts boven) wordt omgevormd tot twee woningen, in zowel de laagbouw (rechts) als het oudste gedeelte (links) van de school komen telkens vier woningen.
Het woonproject van de oude schoolsite Dreef 10 in Zomergem zal dertien wooneenheden tellen. De bouwvergunning wordt nog voor het einde van dit jaar ingediend, zodat voor de zomer van volgend jaar de eerste spadesteek gegeven kan worden. De ziel van het oude schoolleven moet zoveel mogelijk bewaard blijven.

De ombouw van de oude schoolsite Dreef 10 is al enkele jaren één van de belangrijkste projecten van het dorp. De oude leegstaande school ligt pal in het centrum en de gemeente wil daar een mooi ecologisch inbreidingsproject van maken. Na een wedstrijd met heel wat inspraak, mochten uiteindelijk het architectenbureau Dierendonckblancke en aannemers Arlo en Veneco² aan het werk.

De bouwvorm van de oude school wordt behouden. De speelplaats wordt een ontmoetingsplaats met bomen.
Repro JSA De bouwvorm van de oude school wordt behouden. De speelplaats wordt een ontmoetingsplaats met bomen.

Speelruimte

"De bouwvergunning wordt normaal gezien nog ingediend voor het einde van dit jaar", zegt burgemeester Tony Vermeire (CD&V). "Als alles vlot verloopt, zouden de werken dan in juni volgend jaar kunnen starten. Het bouwprogramma zal dertien wooneenheden bevatten. Het project is een goede vorm van inbreiding. Het wordt een mix van woonvormen: zowel woningen als kleine meergezinswoningen. Op de oude speelplaats behouden we veel speelruimte voor kinderen. Ook aan duurzaamheid wordt gedacht: zonnepanelen worden discreet in het project verwerkt, het hemelwater wordt optimaal hergebruikt en bij de renovatie van de oude schoolgebouwen gaan we extra isoleren."


De verdeling van het hele project is ondertussen gemaakt. De hoogbouw van de vroegere school wordt verbouwd tot drie woongelegenheden. De directeurswoning worden twee nieuwe woningen. In de laagbouw komen vier woningen en ook in het oudste gedeelte van de school komen nog eens vier woningen.

20 parkeerplaatsen

"We gaan in het project van Dreef 10 ook twintig parkeerplaatsen aanleggen, zodat dit project geen extra parkeerbelasting voor ons dorp met zich meebrengt", zegt burgemeester Vermeire. "Alles wordt gebouwd rond de oude speelplaats, die eigenlijk een ontmoetingsruimte met bomen zal worden. Er komen ook luifels langs elke woning. Er wordt veel gewerkt met tuinmuren en omzoomd door hagen. Ter hoogte van de huidige toiletten komen de technische ruimtes en een overdekt terras."


Volgend jaar moet de bouw starten. Het wordt al snel 2020 vooraleer de eerste mensen er zullen kunnen wonen. Maar ook na de verbouwingen moet de oude schoolsfeer van vroeger bewaard blijven. "Zeer belangrijk voor ons", zegt de burgemeester. "We hebben de ontwerpers het hele levensverhaal van Dreef 10 verteld. Net omdat we willen dat de ziel van Dreef 10 behouden blijft. Wie daar ooit naar school geweest is, moet het ook nog herkennen als hij binnen twee jaar door het nieuwe project wandelt. Je moet het gevoel van de school daar ook in de toekomst kunnen opsnuiven", aldus Tony Vermeire.