STEM 2018: Trekken bedenkers fusie ook het laken naar zich toe?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN LIEVEGEM

burgemeester, zomergem, Tony Vermeire
Wannes Nimmegeers burgemeester, zomergem, Tony Vermeire
Winnen de bedenkers van de fusie van Zomergem, Waarschoot en Lovendegem zondag ook de verkiezingen? CD&V en Open Vld hebben Lievegem met kunstmatige inseminatie gecreëerd. Haalt CD&V zondag de absolute meerderheid in Lievegem of hebben ze een tweede partij nodig? En wordt dat dan sowieso Open Vld?

Tony Vermeire is lijsttrekker van CD&V Lievegem en de meest uitgesproken kandidaat-burgemeester. De burgemeester van Zomergem haalde zes jaar geleden 1.860 voorkeurstemmen en is daarmee de absolute stemmenkampioen van de drie gemeenten. CD&V kan de verkiezingen zondag bijna niet verliezen, want hun lijst staat vol schepenen en bekende gezichten. In elk van de drie gemeenten is CD&V vandaag al de grootste partij. In Zomergem met een absolute meerderheid en in Waarschoot en Lovendegem met de hulp van een andere partij.

De hamvraag is of CD&V zondag in Lievegem de absolute meerderheid kan halen. Daarvoor zijn minstens vijftien van de negenentwintig zetels nodig. Met zoveel bekende koppen op de lijst is een absolute meerderheid mathematisch zeker mogelijk. Halen ze die meerderheid niet, dan moet CD&V praten met andere partijen. Niemand wil het luidop zeggen, maar in dat geval zal Open Vld waarschijnlijk als eerste uitgenodigd worden. CD&V en Open Vld hebben samen de fusie op de sporen gezet en zouden de fusiegemeente dus ook samen kunnen besturen.

Beloning

Maar de grootste partij kan in een verkiezing ook de verliezer worden. Een van de mogelijkheden is ook dat CD&V 45 procent van de stemmen haalt en dat alle andere partijen samen een meerderheid vormen tegen CD&V. Perfect mogelijk en al vaker gebeurd in Vlaanderen. Alleen als CD&V en Open Vld op voorhand goed gepraat hebben, is dit scenario uit te sluiten. Open Vld schuift dokter Gerrit Van Brabandt naar voor als lijsttrekker. Hij is momenteel schepen in Lovendegem. Hij haalde zes jaar geleden in Lovendegem als lijsttrekker 371 voorkeurstemmen. Zijn liberalen haalden samen 15,9 procent van de stemmen en drie zetels in de gemeenteraad. De partij heeft in twee van de drie gemeenten meebestuurd en zou daarvoor moeten beloond worden, maar de lijst moet het wel met een pak minder bekende koppen doen dan de concurrenten van CD&V.

Kleinere spelers

N-VA staat vandaag alleen in Lovendegem echt sterk. Niet toevallig komt de lijsttrekker van N-VA Lievegem dan ook uit Lovendegem. De partij kiest resoluut voor verandering en doet dat met de jonge Maikel Parmentier (23). Hij is vooral achter de schermen van de politiek actief geweest en is de kandidaat die stemmen kan scoren bij mensen die de vertrouwde politieke gezichten beu zijn.

Sp.a Plus doet het met Patrick Dossche als frontman. In Lovendegem en Zomergem kwam de partij zes jaar geleden samen met Groen op. In Lievegem trekken de partijen apart naar de kiezer. Groen doet dat met Peter Cousaert als lijsttrekker. Cousaert is van Waarschoot en net daar zit zijn partij niet in de gemeenteraad. Sp.a Plus en Groen zullen zondag ook in Lievegem zeker hun portie linkse stemmen halen.

Buitenbeentje is de lijst Project. Iets wat alleen in Lovendegem bestond, maar nu ook in Lievegem een zitje in de gemeenteraad wil. Frontman Geert Neirynck moet daar met een lijst met veertien kandidaten voor zorgen. In Waarschoot had je ook de partij WGB, maar die heeft de handdoek in de ring gegooid.

DE PARTIJEN DOORGELICHT

CD&V

CD&V heeft veruit de meeste bekende koppen en dat is bij lokale verkiezingen altijd een troef. Burgemeester Tony Vermeire van Zomergem staat bovenaan. Burgemeesters Ann Coopman van Waarschoot en Chris De Wispelaere van Lovendegem staan samen onderaan de lijst. Een duidelijk signaal van CD&V dat Tony Vermeire hun enige echte kandidaat-burgemeester is. Op twee staat schepen Caroline Fredrick uit Lovendegem en drie is voor schepen Kim Martens uit Waarschoot. Hij was vorig jaar plaatsvervangend burgemeester in Waarschoot en kon zich zo goed in de kijker werken. Ook Christine Claeys, Hilde De Graeve, Ivan Goethals, Nicholas Spinel, Hans Baetslé, Dirk De Poorter, Steven Lambert en Martine Lataire-Gyssels zouden als uittredend schepen theoretisch verkozen moeten raken. Verder heeft CD&V ook nog plaats gemaakt voor nieuwkomers.

Open Vld

Open Vld zet schepen Gerrit Van Brabandt van Lovendegem bovenaan de lijst. De tweede plaats gaat naar de minder bekende Viviane Verbiest, maar op drie staat Guy De Neve. Als oud-schepen van Zomergem is hij een echte liberaal in hart en nieren. Ook schepenen Vincent Laroy, Nik Braeckman en lijstduwer Freddy Haegeman moeten stemmen trekken. Naast enkele nieuwkomers zijn ook Ann Boterdaele, Vera Roesbeke, Christophe Huysman en Wendy Verspeelt bekende liberalen.

N-VA

N-VA zet de jonge nieuwkomer Maikel Parmentier bovenaan de lijst. Lijstduwer Ronny Claeys en ook Walter De Muynck zijn andere bekende namen op de lijst. Voor de rest wel een mooie mix aan kandidaten, maar N-VA heeft misschien te weinig 'echte gezichten' voor een lokale verkiezing. Maar N-VA is ook een partij met een trouwe achterban en veel partijstemmers.

Groen

Groen heeft ook een lijst met 29 kandidaten. De partij zit nationaal in de lift en kan dus ook in Lievegem doorgroeien. Echte stemmenkanonnen staan misschien niet op de lijst, maar mensen als Peter Cousaert, oud-schepen Annemie De Bie, Hans Nauwynck en Wout Bonroy hebben zich toch in de kijker kunnen werken. Groen heeft ook een mooie groep jonge kandidaten. Die gaan zeker met een pak stemmen lopen,bij de jonge generatie eerste kiezers.

Sp.a Plus

Sp.a Plus moet het ook van de overtuigde socialisten in Lievegem hebben. Patrick Dossche is de lijsttrekker, maar ook Jurgen Blomme, Johan De Muynck, Jurgen Antheunis, Ria Goethals en Alain Vandercruyssen zijn bekende namen in hun respectievelijke dorpen.

Project

Het buitenbeentje van de verkiezingen is Project, de enige partij zonder een nationale achterban. De partij is ontstaan uit Lovendegem en zal vermoedelijk ook daar de meeste stemmen moeten halen. Er staan veertien mensen op de lijst. Geert Neirynck en zijn team willen net hun onafhankelijkheid uitspelen en kunnen zeker extra stemmen winnen bij mensen die zich willen afzetten tegen de traditionele partijen. Ook de proteststemmen tegen de fusie kunnen zondag naar Project gaan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.