Rouwstoet voor Schipdonkkanaal

BUURT WIL NA 37 JAAR TOEKOMSTVISIE VOOR STROOK LANGS WATER

De rouwstoet trekt door het dorp van Zomergem.
Wannes Nimmegeers De rouwstoet trekt door het dorp van Zomergem.
De actievoerders voor de afschaffing van de reservatiestrook aan het Schipdonkkanaal in Zomergem hebben zaterdag een rouwstoet door het dorp gestuurd. Het werd een ludieke en symbolische begrafenis, om duidelijk te maken dat de reservatiestrook na 37 jaar moet verdwijnen en uitgebouwd worden tot een toeristische trekpleister.

De rouwstoet vertrok zaterdagmiddag aan de oude site Aclagro, in de buurt van Motjesbrug. Achter een lijkkoets trok de stoet richting gemeentehuis, waar de 'lijkkist' werd overgedragen aan het gemeentebestuur. Daar werd nog maar eens een eisenbundel overhandigd. De actievoerders protesteren tegen de reservatiestrook naast het Schipdonkkanaal. Al 37 jaar is die strook wettelijk vastgelegd voor de eventuele verbreding van het kanaal. Al die jaren kan en mag in die strook niets veranderen of gebeuren, en dat stoot de actievoerders zwaar tegen de borst.


"Met de rouwstoet protesteren wij tegen de criminele toestand waarbij wij al 37 jaar door de overheid in de steek gelaten worden", zegt Erik Matthijs. "We zijn niet alleen aan handen en voeten gebonden, doordat er in die reservatiestrook niets mag gebeuren. We missen ook de positieve mogelijkheden om de reservatiestrook uit te bouwen tot een toeristische trekpleister langs het kanaal. Hier zou plaats kunnen zijn voor wandelen, fietsen, watersporten, paardrijden, gezellige B&B's, kamperen en avontuurlijke natuurbeleving. Maar dat kan allemaal niet, zolang de reservatiestrook door de heren en vrouwen politici niet officieel geschrapt wordt."


Het gevecht van de buurtbewoners is niet nieuw. Ondertussen al acht jaar vecht het overkoepelend actiecomité 't Groot Gedelf in Damme, Maldegem en Zomergem tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal.

De ludieke rouwbrief.
kos De ludieke rouwbrief.

Beperkingen

"Telkens opnieuw werd er brandhout gemaakt van de voorliggende studies", zeggen de actievoerders. "De conclusie is dat het een wettelijk onhaalbaar en onuitvoerbaar en daarenboven een onbetaalbaar project is. Kortom wij hebben aangetoond dat het er nooit kan en zal komen. Het resultaat van onze strijd is dat de Vlaamse Regering het geweer van schouder heeft gewisseld en voluit gaat voor de alternatieven: de uitbouw van de kustvaart op de Scheldemonding en de opwaardering van de binnenvaartcapaciteit van het kanaal Gent-Brugge. Minder prettig is dat de politici het project in de diepvries gestoken hebben. Dit heeft tot gevolg dat de reservatiezone behouden blijft. In dat groengebied zijn er voor bestaande vergunde gebouwen alleen instandhoudingswerken toegelaten en voor de landbouwgrond is er een mestverbod. Die reservatiestrook moet dringend en definitief afgeschaft worden."


Om de eisen kracht bij de te zetten, worden op zondag 24 mei in Maldegem, Damme en Zomergem de achtste Kanaalfeesten gehouden. Vanaf 10 uur is er muziek en animatie rond het kanaal.