Personeel Kruidvat legt ochtend werk neer

MEER RESPECT GEVRAAGD VOOR 2.000 MEDEWERKERS IN ALLE 200 VESTIGINGEN

Wie gisterenvoormiddag naar de Kruidvat in de Dreef in Zomergem wou, stond voor een gesloten deur door de vakbondsactie.
Foto Joeri Seymortier Wie gisterenvoormiddag naar de Kruidvat in de Dreef in Zomergem wou, stond voor een gesloten deur door de vakbondsactie.
De Kruidvat in de Dreef in Zomergem is gisterenochtend dicht gebleven door een vakbondsactie. Het personeel vraagt meer respect van de directie, wil onkosten vergoed zien en vindt dat de werkdruk de limiet bereikt heeft. Na de middag ging de winkel gewoon weer open. Deze week volgt nieuw overleg met de directie.

Twee jaar geleden werd al eens een sensibiliseringsactie gehouden aan de Kruidvat op de Meir van Antwerpen, maar dat een Kruidvat effectief dicht gaat door een staking is nieuw voor de winkelketen. In Zomergem werken behalve de gerant nog zeven medewerkers en die konden gisterenochtend dus niet werken. De actie aan de winkel van Zomergem was symbolisch, en volgens de stakers een niet mis te verstaan signaal van alle 2.000 medewerkers van de meer dan 200 winkels in ons land.


"De werkdruk voor het personeel heeft zijn limiet bereikt", zeggen Pol Schats van LBC-NVK en Benny Willems van BBTK. "De rek is eruit. Met steeds minder medewerkers moeten steeds hogere omzetten gedraaid worden. Enkel de winkelverantwoordelijke heeft een vast en voltijds contract bij Kruidvat. Al het andere personeel moet tevreden zijn met een deeltijds contract. Maar zelfs mensen die een contract van 20 uur per week hebben, kunnen tot 35 uur per week ingepland worden. Het personeel moet er zijn wanneer het de bazen past, en moet nadien dan ook thuis blijven wanneer het Kruidvat past. Het uurrooster verschilt dus week na week, waardoor het zeer moeilijk is om een sociaal leven uit te bouwen, of nog een andere job te zoeken naast het deeltijds werk bij Kruidvat."

100 procent flexibel

Eén van de personeelsleden getuigt: "We moeten honderd procent flexibel zijn, maar daar staat amper loon tegenover. Als deeltijdse verkoopster met een contract van 20 uren krijg ik 932 euro bruto per maand. Als ik zeven jaar anciënniteit opgebouwd heb, zal dat stijgen naar 1.060 euro bruto per maand. Maar doordat de uurroosters er week na week anders uitzien, is het gewoon onmogelijk om er nog een andere deeltijdse job bij te zoeken. Er is dringend meer respect nodig voor het personeel. Zo kan het niet verder."


De vakbonden leggen nog andere dossiers op tafel. "Wij willen dat Kruidvat ook de opleidingstijd als arbeidstijd gaan zien", zegt Pol Schats.

Vergoeding opleiding

"Kruidvat biedt de opleiding nu op de computer aan. De medewerkers moeten die thuis achter hun computer volgen, maar worden die uren niet eens volledig vergoed. Wanneer medewerkers ergens op locatie een opleiding moeten gaan volgen, betaalt Kruidvat geen parkeerkosten meer terug. Ze doen dat zogezegd om de mensen te stimuleren om het openbaar vervoer te nemen. Door de krappe bezetting in de filialen worden ook steeds meer medewerkers ingezet om in andere filialen bij te springen. Ook dan moet de medewerkers opdraaien voor de eventuele extra parkeerkosten. Ontoelaatbaar!"


De directie van Kruidvat betreurt de actie en zal deze week samen met de vakbonden rond de tafel zitten.