h-Eerlijk Zoersel kietelt traditionele partijen

Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA).
Foto RV Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA).

In Zoersel snoepte lokale lijst h-Eerlijk Zoersel de traditionele partijen drie zetels af. Desondanks lijkt een verderzetting van de bestaande coalitie met N-VA en CD&V de meest logische optie.


h-eerlijk Zoersel is de sterkste stijger, want de partij gaat van 0 naar 3 zetels. De N-VA van uittredend burgemeester Liesbeth Verstreken verliest een zeteltje, maar blijft wel de grootste. "Ik hou een dubbel gevoel over aan deze verkiezingen", zegt Verstreken. "Enerzijds is het jammer dat een specifiek plaatselijk gegeven als h-Eerlijk Zoersel ons wat stemmen kost. Anderzijds is het positief dat we de grootste blijven."


Qua coalitievorming zijn er op papier enkele dingen mogelijk. In theorie zouden N-VA en h-Eerlijk Zoersel CD&V buitenspel kunnen zetten, maar zo evident is dat nu ook weer niet. "Op bepaalde punten verschillen we fundamenteel van mening (onder andere over de te bouwen dorpszaal in deeldorp Halle, red.). Als we in zee zouden gaan moet er altijd iemand een U-bocht nemen", zegt Liesbeth Verstreken.


Dan toch maar opnieuw in zee gaan met CD&V, hoewel dat nooit grote liefde was? "Wij zijn niet aan zet", reageert Katrien Schryvers namens CD&V, dat eveneens één zetel verloor. "We wachten dus af."


"CD&V deed in de campagne enkele uitspraken waar wij niet echt blij van werden. Eerst even alles laten bezinken en dan zien we wel", besluit Liesbeth Verstreken. (KDC)