Een eigen zwembad, is dat een goed idee?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ZOERSEL

In Zoersel blijft het voorlopig bij dromen, in Mortsel is het zopas realiteit geworden: daar ging op 10 september het nieuwe zwembad Den Bessem open, het resultaat van een intergemeentelijke samenwerking, de weg die ook het gemeentebestuur van Zoersel wil bewandelen.
Benoit De Freine In Zoersel blijft het voorlopig bij dromen, in Mortsel is het zopas realiteit geworden: daar ging op 10 september het nieuwe zwembad Den Bessem open, het resultaat van een intergemeentelijke samenwerking, de weg die ook het gemeentebestuur van Zoersel wil bewandelen.
Zoersel beschikt niet over een eigen zwembad, waardoor de scholen naar het revalidatiecentrum van Pulderbos moeten uitwijken voor hun zwemlessen. Het zwembad in Pulderbos is echter klein, ietwat verouderd en druk bezet. Mogelijk verdwijnt het zelfs binnenkort. Wordt het dus niet stilaan tijd dat Zoersel in een eigen bad investeert?

"Voor het schoolzwemmen hebben we een contract met Reva Pulderbos, dat in de zomer van 2019 afloopt", opent burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA). "Ik verwacht dat die overeenkomst nog wel eens voor een paar jaar kan worden verlengd, maar wij houden er ernstig rekening mee dat hier ooit een einde aan gaat komen. Reva heeft plannen om op termijn naar CM-domein Hooidonk in Zandhoven te verhuizen en wat gaat er dan met het zwembad gebeuren?"


"Om op een eventuele sluiting van het zwembad in Pulderbos te anticiperen knoopten we de voorbije jaren al gesprekken aan met verschillende omliggende gemeentes", gaat burgemeester Verstreken verder. "We moeten immers realistisch zijn: de bouw- en exploitatiekosten voor een eigen zwembad liggen te hoog voor een gemeente als Zoersel. Je moet dus nadenken over samenwerkingsverbanden, eventueel ook met investeerders uit de privésector. Met potentiële privépartners hebben we tot nu toe niet gebabbeld, maar wat mij betreft wordt dat een optie." Hoe het toekomstige zwembad er moet uitzien is voor N-VA Zoersel nog bespreekbaar. "Ofwel gaan we voor een erg basic bad, ofwel voor een groter bad met alles erop en eraan, waarmee je meer recreatieve zwemmers zal kunnen lokken. Zolang het maar niets 'tussenin' is, want dan val je overal een beetje tussen", zegt Liesbeth Verstreken. "Het moeilijkste wordt wellicht nog een goede locatie vinden. In Zoersel zelf hebben we geen geschikte plek, maar het zwembad mag ook niet te ver van ons af liggen."


"De kwestie van het zwembad is iets waar we de voorbije maanden en zelfs jaren achter de schermen heel hard mee bezig zijn geweest", geeft sportschepen Luc Kennis (CD&V) aan. "We moeten er effectief rekening mee houden dat we binnen afzienbare tijd niet meer in het zwembad in Pulderbos terecht zullen kunnen en dus moeten we uitkijken naar oplossingen. Alleen liggen die niet zo voor de hand."


"Ten eerste is er het kostenplaatje. Volgens een studie kan een zwembad pas rendabel worden als je daarmee 60.000 potentiële zwemmers kan bereiken (Zoersel telt er dik 21.000, red.). Wij kunnen zo'n project op ons eentje niet betalen en dus moet je kijken naar samenwerkingen met andere gemeentes", legt Kennis uit. "Dat hebben we ook gedaan. Op een gegeven moment was er overleg met Wommelgem, Wijnegem en Schilde. Maar het bleek moeilijk om een ideale locatie te vinden." Op het Zoerselse grondgebied werd alvast geen perceel gevonden. "Een zwembad in Wommelgem was voor ons geen optie, wegens te ver", vertelt Luc Kennis. "Om dezelfde reden was Wijnegem niet ideaal. Schilde kon wat ons betreft wel. Men had een stuk grond aan Schilmart voor ogen, maar die lag stedenbouwkundig niet in een juiste zone en een aanpassingsprocedure kan jaren duren. Vrij recent werd dan een nieuwe piste naar voren gebracht: een intergemeentelijk zwembad in Zandhoven, waar ook Ranst mee in zou kunnen participeren."


"Hopelijk kan dat plan - met ondersteuning van intercommunale Igean - worden uitgewerkt. Wat CD&V betreft hoeft dat geen zwembad met veel toeters en bellen te zijn. Een simpel instructiebad van 25 meter volstaat", besluit Kennis. (KDC)

Enkele jonge zwemmertjes en instructrices zijn maar wat blij met de nieuwe zwemkom.
Benoit De Freine Enkele jonge zwemmertjes en instructrices zijn maar wat blij met de nieuwe zwemkom.