"En daarna ga ik stilaan stoppen"

BEKEND KUNSTENAAR PAUL IBOU HOUDT UITVERKOOP

Paul Ibou zet ongeveer tweehonderd kunstwerken te koop.
Klaas De Scheirder Paul Ibou zet ongeveer tweehonderd kunstwerken te koop.
Kunstliefhebbers kunnen binnenkort een zaakje doen. De wereldvermaarde artiest Paul Ibou (79) uit Zoersel houdt op 13, 14 en 15 oktober een grote uitverkoop in zijn atelier in Pulderbos. "Alles wat ik nog heb liggen, wil ik van de hand doen", zegt Ibou. "En daarna ga ik stilaan stoppen."

Paul Ibou - die werd geboren als Paul Vermeersch - noemt zichzelf een abstracte 'multi-artiest' die veel met geometrische figuren werkt. Hij maakte naam als ontwerper van logo's (onder andere van de provincie Antwerpen) en affiches, als auteur, als schilder en als beeldhouwer. Sinds zijn vrouw en manager Liliane twee jaar geleden overleed is Ibou meer en meer bezig met zijn culturele erfenis. Daarom organiseert hij binnenkort een stockverkoop.

Niet naar de staat

"Ik heb geen familie meer en als ik sterf, gaan mijn bezittingen dus naar de staat", legt Ibou uit. "Maar ik wil dat de ongeveer tweehonderd kunstwerken die ik zelf nog in bezit heb terecht komen bij mensen die er echt in geïnteresseerd zijn. Daarom wil ik nu alles van de hand doen. Er zijn werken bij die duizenden euro's waard zijn, maar alles zal worden verkocht aan schappelijke prijzen. Grote winst maken is niet de bedoeling. Ik wil gewoon dat mijn werken hier later niet 'sterven' aan de muren." Er vallen half oktober dus zaakjes te doen voor kunstverzamelaars.

Geen drang meer

Na de stockverkoop zullen er trouwens normaal niet al te veel werken van Ibou's hand meer bij komen. De maestro is naar eigen zeggen 'fin de carrière'. "Ik zeg al even dat ik ten laatste op mijn tachtigste stop en die dag is niet ver meer af", aldus Ibou. "Ik ben moe, mijn zicht is stelselmatig aan het verslechteren en ik voel ook niet langer de drang om me te bewijzen. Zonder pretentieus te willen klinken, mag ik zeggen dat ik veel heb bereikt in mijn leven. Na een loopbaan van zestig jaar als kunstenaar is het stilaan tijd om het wat rustiger aan te doen."


Ibou's lijst met professionele hoogtepunten is te lang om op te noemen. Als we hem vragen om er toch één ding uit te pikken is het de opdracht die hij kreeg naar aanleiding van de Olympische Spelen in Peking van 2008. "In China heb ik al decennialang een uitstekende naam. Zo kwam de vraag of ik een beeld van acht meter hoog wou ontwerpen voor in het olympisch park van Peking. Tot op vandaag ben ik enorm trots op die creatie. Bij mij thuis heb ik nog altijd de bijhorende maquette staan." Wie geïnteresseerd is om een werk van Paul Ibou te kopen, kan op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 oktober van 11 tot 17 uur in zijn atelier in Pulderbos terecht.