Te weinig deelnemers aan volksraadpleging over nakende fusie

SLECHTS 1.247 INWONERS DOEN HUN ZEGJE, STEMMEN WORDEN NIET BEKEKEN

Net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen waren er stembureaus ingericht, maar de inwoners waren niet verplicht om te komen stemmen.
Ronny De Coster Net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen waren er stembureaus ingericht, maar de inwoners waren niet verplicht om te komen stemmen.
Zijn de inwoners van Zingem voor of tegen een fusie met Kruishoutem? Het zal nooit precies geweten zijn, want er kwam gisteren te weinig volk voor de volksraadpleging die daarover plaatsvond. 1.247 inwoners gingen stemmen, terwijl er minstens 1.510 nodig waren om de zogenaamde participatiedrempel te halen en de verkiezing representatief te noemen. De ja- en neen-stemmen worden daarom zelfs niet geteld.

"Bent u voor een fusie met de gemeente Kruishoutem vanaf 1 januari 2019? Ja of Nee?", was de vraag waarop de deelnemers aan de volksraadpleging gisteren konden antwoorden.


De stemming verliep zoals echte gemeenteraadsverkiezingen: in Zingem, Huise en Ouwegem waren samen zes stembureaus ingericht, waar de inwoners hun stem konden uitbrengen. Het enige verschil: de Zingemnaren waren niet verplicht om aan de stemming deel te nemen. De spanning zat dan ook vooral in de vraag of er wel voldoende volk zou opdagen.


Het moesten er minstens 1.510 zijn (20% van de bevolking) om de zogenaamde participatiedrempel te halen. En dat lukte uiteindelijk niet: maar 1.247 Zingemnaren voelden zich geroepen om hun zeg te doen in het fusieverhaal dat hun gemeente voorbereidt met Kruishoutem.


De volksraadpleging was er gekomen op initiatief van de liberale oppositie in de gemeenteraad, maar dik tegen de zin van de bestuursmeerderheid. Die vindt dat de hele fusieoperatie niet terug te brengen is tot een ja/neen-vraag. De bestuursmeerderheid had de inwoners zelfs opgeroepen om niet aan de stemming deel te nemen.

Een kiezer geeft zijn identiteitskaart af om te kunnen stemmen.
Ronny De Coster Een kiezer geeft zijn identiteitskaart af om te kunnen stemmen.

Ontgoocheld

"Een beetje ontgoocheld ben ik natuurlijk wel", bekent Geoffrey Verleyen (Open Vld), die de organisatie van de volksraadpleging met een handtekeningenactie had weten af te dwingen.


"De mensen die dat wilden, hebben dankzij ons alvast de kans gekregen om hun zeg te doen. De gemeente vond dat niet nodig en riep mensen zelfs op om thuis te blijven. Het spijtige van te geringe opkomst is wel, dat we niet de uitslag weten. De stemmen worden niet geteld. Het was nochtans interessant geweest om de verhouding tussen de ja- en neen-stemmers te kennen", bedenkt Verleyen


Burgemeester Kathleen Hutsebaut (Samen) besluit uit de geringe opkomst dat de gemeente moet doen waarmee ze bezig is: de voorbereiding van de fusie, waardoor de inwoners van Zingem en Kruishoutem volgend jaar naar de kiezer trekken voor de verkiezing van één gemeentebestuur.


Binnenkort wordt overigens de naam voor de nieuwe fusiegemeente bekendgemaakt.