Nieuw leven voor oud stationsgebouw

PAND VAN BIJNA 100 JAAR KRIJGT APPARTEMENTEN EN KANTOREN

Jo De Vos bij het oude stationsgebouw in Zingem.
Ronny De Coster Jo De Vos bij het oude stationsgebouw in Zingem.
Het stationsgebouw van Zingem, dat al jaren staat te verkommeren, krijgt een nieuwe functie. Ouwegemnaar Jo De Vos bouwt het om tot kantoren voor zijn bedrijf en twee appartementen om te verhuren. "Zo'n oud station heeft toch veel meer karakter dan een nieuwbouw", motiveert hij de beslissing om fors te investeren in de renovatie van het bijna honderd jaar oude gebouw.

Jo De Vos runt aan de Ouwegemsesteenweg in Ouwegem het milieu-studiebureau Artemis, dat gespecialiseerd is in bodemonderzoek en bodemsanering. Het bedrijf heeft ook een zetel in Beveren. "Die blijft daar, maar in Ouwegem willen we omwille van plaatsgebrek weg", vertelt Jo. Hij liet zijn oog vallen op het station van Zingem, dat stond te verkommeren sinds de NMBS er in 2005 de loketten had gesloten.


Het station van Zingem is bijna honderd jaar oud. Het werd heropgebouwd, nadat het oorspronkelijke gebouw in WOI werd gebombardeerd. Het station is van het zogenaamde 'Type 1895'. Die naam verwijst naar het standaardmodel dat de Belgische staat in dat jaar ontwikkelde, om in sneltempo veel stations te kunnen bouwen. Oorspronkelijk was er naast het station ook nog een goederenloods, maar die is in de jaren 90 afgebroken.

Binnenin het station wordt hard gewerkt.
Ronny De Coster Binnenin het station wordt hard gewerkt.

Uitstraling

Het gebouw is niet als monument beschermd, maar heeft als historisch gebouw wel enige uitstraling. "We moeten wel zowat àlles vernieuwen. De ramen hebben we al vervangen en nu zijn werklui volop bezig met de elektrische en verwarmingsinstallatie, de isolatie en de binneninrichting. Enkele binnenwanden hebben we gesloopt, maar aan de structuur van het gebouw veranderen we niets. Het is opvallend hoe stevig dit gebouw is opgetrokken", bedenkt Jo. Op de benedenverdieping brengt hij de kantoren van zijn bedrijf onder. Op de verdiepingen komen een appartement en een studio, die Jo wil verhuren. "We hadden ook kunnen uitkijken naar een nieuwbouw en misschien kwam dat financieel zelfs voordeliger uit, maar zo'n oud station heeft toch veel meer karakter en uitstraling", vindt de Ouwegemnaar.

Bereikbaar

"Door naar hier te verhuizen, wordt ons bedrijf veel meer zichtbaar én bereikbaar. Een personeelslid van ons, dat met het openbaar vervoer komt, is wel héél tevreden met de verhuis, omdat die nu niet meer met de fiets naar Ouwegem moet", vertelt Jo.

Extra isolatie

Nadelen van intrekken in een oud station ziet hij niet meteen. "Aan de kant van de sporen zijn de ramen extra geïsoleerd tegen geluidshinder. Dit is ook geen drukke lijn. Hier komen gemiddeld pakweg twee treinen per uur voorbij. We zullen hier veel rustiger kunnen werken dan langs de veel drukkere Ouwegemsesteenweg", gelooft Jo.


Hij wil met de renovatie van het oude stationsgebouw van Zingem tegen de zomer klaar zijn.