DE PARTIJEN DOORGELICHT

Ronny De Coster

CD&V

Kruishoutem is al decennia lang een politiek bastion met monsterscores voor de burgemeester. Joop Verzele zet de traditie voort van zijn voorganger en partijgenoot wijlen Paul Tant. Maar ook zijn Zingemse collega Kathleen Hutsebaut steekt met haar populariteit ver boven haar politieke vrienden en tegenstanders uit. Verzele en Hutsebaut profileren zich in de kiescampagne als 'een duo lijsttrekkers', maar het 'plan' van CD&V is wel, dat Joop de Kruisemse sjerp omgordt. Dat CD&V in beide gemeenten in haar eentje de bestuursploeg vormt, maakt dat ze naar de kiezer trekt met een ploeg doorgewinterde politici.

De partij speelt in haar campagne dan ook ervaring uit als troef. Alleen: niet voor iedereen die vandaag een schepenambt uitoefent in Kruishoutem of Zingem zal er en zitje zijn in het schepencollege van Kruisem: door de fusie slankt het politieke personeelsbestand af van twee burgemeesters en tien schepenen naar één burgemeester met zeven schepenen. Dat veroorzaakt bij sommigen in het christendemocratische kamp nu al wat spanning.

OPEN VLD/ N-VA/PLUS

Geoffrey Verleyen was tot kort alleen maar aanvoerder van de liberalen in Zingem, maar leidt nu ook het hele kartel Open Vld/N-VA/Plus. Vier kleine fracties uit de twee gemeenten hopen als één blok zwaarder te wegen op de uitslag. Sowieso levert dat winst op, omdat het telsysteem kleinere fracties benadeelt.

De twee partijen leveren in het kartel Vld/N-VA/Plus elk elf kandidaten, aangevuld met drie onafhankelijken. Hier valt vooral de verjonging op. Het kartel ziet de fusie als een gelegenheid om in te zetten op politieke vernieuwing en verjonging. Daarom zet Vld/N-VA/Plus nieuwkomers ook nadrukkelijk op verkiesbare plaatsen. Zo staat Valerie Snoeck (27) uit Ouwegem op twee. Zij is voor N-VA een nieuwkomer in de politiek, maar wel een bekend gezicht in de gemeente. Zowel haar grootvader als moeder waren politiek actief als schepen en gemeenteraadslid.

Meest opvallende figuur op de kartellijst is de Zingemse cafébaas Rik 'Bassie' Vandenhove, weliswaar géén nieuwkomer. Bij de oprichting van de lokale N-VA-afdeling in 2012 stond Vandenhove op kop. De man is in Zingem en omstreken vooral bekend als uitbater van dorpscafé 't Paradijs en organisator van evenementen. Vandenhove was samen met Geoffrey Verleyen een van de gangmakers voor de vorming van het kartel. De top vier bij Vld/N-VA/Plus wordt vervolledigd door de huidige fractieleiders in Kruishoutem Filip Geysens (Open Vld) en Jan Herman (N-VA).

GROEN & CO

Niet alleen de fusie maakt de verkiezingen in Kruishoutem en Zingem historisch: het is ook voor de eerste keer dat de partij Groen er aan de stembusslag deelneemt. Groen&Co bestaat dan ook bijna uitsluitend uit 'groentjes': behalve de overgestapte socialiste Mireille De Vos heeft geen enkele kandidaat op de lijst Groen&Co enige politieke ervaring.

De ploeg van Peter Depauw omvat ook enkele onafhankelijken. De nieuwe politieke formatie rekent op minstens twee zetels in de gemeenteraad en heeft ook de ambitie om deel uit te maken van een bestuursmeerderheid, zegt haar leider. Vooral bij jonge gezinnen vond Groen&Co haar kandidaten en zoekt ze haar kiezers. (DCRB)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.