CD&V-bastion in fusiegemeente? Joop mag het weten!

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN: KRUISEM

Joop Verzele (CD&V).
Ronny De Coster Joop Verzele (CD&V).
Behoudt de CD&V de meerderheid in de nieuwe gemeente Kruisem die Kruishoutem en Zingem na de jaarwisseling gaan vormen of kan het kartel van oppositiepartijen Open Vld en N-VA de kaarten herschikken? En wat doet de partij Groen, die hier voor het eerst opkomt en meteen een volledige kandidatenlijst heeft?

In Zingem zijn 11 van de 19 zetels bezet door de meerderheidsfractie Samen (CD&V en sp.a). In Kruishoutem is de absolute meerderheid van CD&V nog veel ruimer met maar liefst 15 van de 19 zetels. Burgemeester Joop Verzele is nu ook de topkandidaat-burgemeester voor de nieuwe gemeente Kruisem. Bij de verkiezingen in 2012 was Verzele goed voor 3.030 stemmen of 47,40 procent van de Kruishoutemse kiezers. De vraag is of hij nog altijd even populair is.

Afhakers

De partij moet het in Kruishoutem voortaan ook stellen zonder huidig schepenen Hannelore Verzele en Rita Vande Moortele, die de politiek vaarwel zeggen. Zij behoorden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 nog tot de grootste stemmenkanonnen van Kruishoutem.

In Zingem moet Samen verder zonder schepen Carine Seynaeve. Ook bij de oppositie haken daar grote kopstukken af: Dirk Otte, die 24 jaar liberaal fractieleider was liet afgelopen zomer onverwacht weten dat hij zich uit de politiek terugtrekt. Met hem verdwijnen ook blauwe kopstukken André De Wulf en Henri Verschueren van het politieke toneel.

Geoffrey Verleyen.
Ronny De Coster Geoffrey Verleyen.

Historisch

Het zijn historische verkiezingen, nu twee gemeenten één worden. Open Vld en N-VA hebben CD&V al van bij de eerste signalen over een mogelijke fusie verweten dat de hele operatie een politieke zet is. "Een tsjeventruc om een CD&V-bastion te bouwen", zei de liberaal André De Wulf ooit in de gemeenteraad. Daarom doen de twee oppositiepartijen ook iets historisch: voor het eerst varen ze onder één vlag. Aan het roer: Geoffrey Verleyen, gemeenteraadslid en ook de organisator van de volksraadpleging over de fusie.

Groentjes

Kan CD&V haar evenwicht zondag inderdaad betonneren? Er zal een grote politieke aardverschuiving nodig zijn om de sterke meerderheid te breken. De meest onzekere factor is misschien wel de volkomen nieuwe deelnemer aan het politieke spel. Groen&Co is er in een paar maanden tijd in geslaagd om uit het niets een volledige kandidatenlijst te vormen. Dat hadden velen in Zingem niet verwacht. De jongste weken werkte de partij zich ook voortdurend in de kijker met ludieke acties en met ook al uitgewerkte standpunten. Sloopt de kiezer zondag de absolute meerderheid, dan zit Groen&Co misschien wel op de wip bij de vorming van het nieuwe gemeentebestuur.

Peter Depauw.
Ronny De Coster Peter Depauw.

1 - 3 - 4

Spannend wordt het zeker, zelfs als een politieke aardverschuiving uitblijft. Binnen CD&V zou de afspraak bestaan, dat er bij een verkiezingsoverwinning drie schepenambten gaan naar de deelgemeente die de burgemeester levert en vier naar de andere. Wordt Verzele burgemeester, dan heeft Kruishoutem dus 'recht' op drie schepenen en krijgt Zingem vier zitjes in het college. Maar wat als dit plannetje niet te rijmen valt met de behaalde voorkeurstemmen? Zelfs als CD&V in Kruisem oppermachtig blijft, kan de vorming van het nieuwe gemeentebestuur van Kruisem nog flink wat voeten in de aarde hebben. (DCRB/TVR)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.