18 katholieke scholen uit acht gemeenten rond Oudenaarde gaan samenwerkingsverband aan

Op termijn is ook echte fusie tot één schoolbestuur mogelijk

Door met elkaar een alliantie aan te gaan, hopen de schoolbesturen efficiënter te kunnen werken en de kwaliteit van het onderwijsaanbod nog te verbeteren.
Ronny De Coster Door met elkaar een alliantie aan te gaan, hopen de schoolbesturen efficiënter te kunnen werken en de kwaliteit van het onderwijsaanbod nog te verbeteren.
Achttien katholieke basisscholen uit acht gemeenten rond Oudenaarde, met in totaal 3.357 leerlingen (kleuters en lagere school), gaan nauw samenwerken om hun directies en leerkrachten beter te ondersteunen en de kwaliteit van hun onderwijs verder te verhogen. De tien betrokken schoolbesturen hebben daarvoor de vzw Koepelvereniging Katholieke Basisscholen Vlaamse Ardennen opgericht.

“De samenwerking past in het project van Katholiek Onderwijs Vlaanderen om door schaalvergroting de schoolbesturen efficiënter en professioneler te laten werken, de directies en de leerkrachten krachtiger te ondersteunen en de ontplooiings- en ontwikkelingskansen van de leerlingen verder te verhogen”, zegt voorzitter Frank Pauwels.

De katholieke basisscholen van de acht gemeenten die grenzen aan Oudenaarde – Gavere, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Maarkedal, Wortegem-Petegem, Zingem en Zwalm – werken al in beperkte mate en vooral op directieniveau samen in drie afzonderlijke scholengemeenschappen: SG Kruizinga (negen scholen van Gavere, Kruishoutem en Zingem), SG Vlaamse Ardennen (zes scholen van Kluisbergen, Maarkedal en Wortegem-Petegem) en SG Zwalmvallei (drie scholen van Horebeke en Munkzwalm en Hundelgem).

Op termijn misschien fusie

“De tien betrokken schoolbesturen hebben na uitgebreid overleg beslist de samenwerking te versterken en te verruimen”, zegt Pauwels. “Niet enkel binnen elk van de drie scholengemeenschappen wordt voortaan samengewerkt, maar ook op het niveau van de drie scholengroepen en achttien basisscholen samen. Bovendien zullen niet alleen meer de directies geregeld samenzitten, maar ook de tien schoolbesturen. Op termijn leidt dit vermoedelijk tot de fusie tot één schoolbestuur”, gelooft Pauwels.

Zo’n centraal schoolbestuur voor de katholieke basisscholen en ook éénvoor de secundaire scholen bestaat al in Oudenaarde. In Ronse vallen de basis- en middelbare scholen van het katholieke net al onder onder één schoolbestuur.

“Door de handen in elkaar te slaan en ons beter te organiseren, kunnen wij mogelijkheden scheppen om efficiënter te werken. De directeurs en de leerkrachten van onze scholen krijgen op die manier meer ondersteuning om het beste uit onze leerlingen te halen”, vat Pauwels het uiteindelijke doel samen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.