"Aperitiefje smaakt altijd"

RUSTHUIS HEFT GLAS OP VERJAARDAG OUDSTE INWONER LEON WYLAERS (105)

Een delegatie van het gemeentebestuur kwam het glas heffen op de verjaardag van Leon.
Ronny De Coster Een delegatie van het gemeentebestuur kwam het glas heffen op de verjaardag van Leon.
In Home Vijvens in Huise is gisteren de 105de verjaardag van Leon Wylaers gevierd. Samen met zijn familie en het gemeentebestuur hief hij het glas. "Een goed aperitiefje smaakt altijd", knipoogde de kwieke jarige.

Leon Vijvens is met zijn 105 jaar niet alleen de oudste inwoner van Home Vijvens in Huise, maar hij is tegelijkertijd ook de oudste inwoner van Kruishoutem. "Het record staat op 107 in onze gemeente", weet schepen Rita Vande Moortele (CD&V). "Leon is dus goed op weg om dat record te doen sneuvelen." De man werd op 20 oktober 1909 in Mullem geboren en stapte ruim dertig jaar later later in het huwelijksbootje met de 13 jaar jongere Rita Vandewege. Samen runden ze hun hele loopbaan een gemengd landbouwbedrijf in Huise. Zijn echtgenote overleed in 1986 waardoor Leon er alleen kwam voor te staan. Gelukkig kon hij rekenen op zijn enige zoon Marc die zijn vader bij zijn gezin liet inwonen in Kruishoutem. Daar heeft hij gewoond tot hij 101 werd. Pas daarna is hij verhuisd naar Home Vijvens.

105 jaar: dat wordt gevierd met een dikke zoen.
Ronny De Coster 105 jaar: dat wordt gevierd met een dikke zoen.

"Klaagt nooit"

De man mag dan wel 105 jaar zijn geworden, maar dat is er niet aan te merken. "Hij loopt nog rond met behulp van een rollator en slaagt er nog in zelfstandig te eten en zijn pyjama aan te trekken", klinkt het bij het rusthuispersoneel. "Mochten we zijn leeftijd niet weten, we zouden hem minstens 20 jaar jonger schatten. Hij klaagt nooit over pijn en lijkt ook gespaard te blijven van allerlei kwaaltjes." "Hij neemt ook bijna niets van medicatie", pikt zijn zoon Marc in. "Toen hij de eerste keer naar het ziekenhuis moest, was hij al de 90 voorbij. Dat was toen voor een gebroken heup, maar hij heeft er alles aan gedaan om terug zelfstandig te kunnen stappen."

Geschenken

De vreugde bij Leon was bijzonder groot toen het gemeentebestuur hem een reeks geschenken overhandigde. Daarbij bloemen, maar ook kousen en een pull. "Weldbedankt voor uw goedheid", bleef de man herhalen. Hij genoot ook zichtbaar van de kussen van schepen Vande Moortele die opmerkte dat de jarige bijzonder lekker rook. Maar ook de aperitiefdrank viel duidelijk in de smaak. "Een goed aperitiefje smaakt altijd", schaterde het feestvarken. "We kunnen alleen maar hopen dat we zelf ook op een dergelijke manier zou oud worden", bedacht zoon Marc. "De kans bestaat, want ook mijn grootmoeder is 99 geworden."