Geerinckx wil Coopman sjerp afsnoepen

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN ZEMST

Burgemeester Bart Coopman zal het zondag ongetwijfeld tegen Veerle Geerinckx moeten opnemen.
Lukas Burgemeester Bart Coopman zal het zondag ongetwijfeld tegen Veerle Geerinckx moeten opnemen.
De strijd om de sjerp in Zemst belooft fel te worden. Meerderheidspartijen CD&V en N-VA gingen - met het oog op de verkiezingen - regelmatig in de clinch en beschikken met Bart Coopman (CD&V) en Veerle Geerinckx (N-VA) elk over een strijdvaardige kandidaat-burgemeester. Vraag is of de twee partijen nog wel kunnen samenwerken en dat biedt perspectieven voor de oppositiepartijen.

Het afschaffen van het lidgeld voor de buurtinformatienetwerken, de verkavelingsplannen in de Grensstraat en de aanpak van woonwagenbewoners: het waren stuk voor stuk thema's die de voorbije maanden tot (stevige) discussies tussen meerderheidspartijen CD&V en N-VA leidden. De nervositeit voor de gemeenteraadsverkiezingen speelde daarbij ongetwijfeld een rol, want beide partijen strijden om de sjerp. N-VA had in 2012 één zetel minder dan de coalitiepartner, maar hoopt nu de grootste te kunnen worden. Maar burgemeester Bart Coopman is zelfzeker.

"Ik hoor van de inwoners dat we goed bezig zijn", klinkt het. "Het lijkt me dan ook logisch dat ik de sjerp ook de komende zes jaar mag omgorden. Never change a winning team." Maar of dat 'winning team' ook na Nieuwjaar uit CD&V en N-VA zal bestaan, is maar zeer de vraag gezien de interne discussies. "Ik hoor dat de coalitiepartner niet meer met ons wil samenwerken", aldus nog Coopman. "Ik ben wel nog bereid om met N-VA rond de tafel te zitten."

Veerle Geerinckx ontkent dat een verlengde coalitie met CD&V uitgesloten is. "Maar we moeten wel afspraken maken over het respectvol omgaan met mekaar en de manier van werken", zegt de N-VA-lijsttrekker. "Het klopt dat er discussies waren, maar dat is in veel gemeenten het geval. Ik denk wel dat het tijd is dat een vrouw aan het hoofd van de gemeente komt te staan en misschien is het ook wel tijd voor verandering in het college. Maar de kiezer zal bepalen welke partijen aan zet zijn."

Door de strijd tussen CD&V en N-VA is het voor oppositiepartijen Vlam, sp.a, Open Vld en Groen hét moment om het aantal zetels op te trekken om bij de coalitiegesprekken betrokken te worden. De kans dat iemand met het Vlaams Belang wil onderhandelen, is dan weer klein.

DE PARTIJEN DOORGELICHT

CD&V: Meerderheidspartij CD&V trekt met een sterke lijst naar de kiezer. Zo staan naast burgemeester Bart Coopman ook schepenen Kristel Van Praet, Koen Vandermeiren en Jan Verdoodt op de lijst. Gedeputeerde Tom Dehaene is lijstduwer. Andere opvallende namen zijn ex-Miss Belgian Beauty Zsofi Horvath en Peggy Muyldermans, de mama van Merel De Prins. Dat 12-jarig meisje werd drie jaar geleden van haar fiets gereden in Vilvoorde en kwam daarbij om het leven. CD&V behaalde in 2012 negen zetels en hoopt dat te behouden of uit te breiden.

N-VA: Eerste schepen Veerle Geerinckx doet een gooi naar de sjerp en hoopt daarvoor minstens één zetel extra te krijgen van de kiezer. Zes jaar geleden strandde de meerderheidspartij op acht zetels, één minder dan CD&V. De huidige schepenen Dirk Van Roey, Katleen Goovaerts en Piet Vangrunderbeek tekenen present.

Open Vld: Luk Van Biesen verhuisde deze legislatuur van Kraainem naar Zemst, waar hij lijsttrekker voor Open Vld is. De meerderheidspartij hoopt met het politieke zwaargewicht een pak beter te doen dan zes jaar geleden, toen slechts één zetel behaald werd.

Sp.a: In 2012 kwam sp.a nog samen met Groen op, maar op 14 oktober trekken de socialisten alleen naar de kiezer. Boegbeeld Tim Borteel, die tussen 2006 en 2012 schepen was in Zemst, trekt de lijst van sp.a. Op de tweede plaats staat gemeente- en politieraadslid Linda De Coster. De twee andere gemeenteraadsleden, Leen Mertens en Jason Valgaerts, duwen de lijst. Opmerkelijk is ook de terugkeer van ereschepen Bob Van Steenbergen.

Vlam: Met vier zetels deed Vlam het zes jaar geleden behoorlijk goed. Met bijna duizend stemmen was Greta Lauwers in 2012 bovendien één van de populairste politici. De lokale partij komt ondertussen al voor de vijfde keer op bij de gemeenteraadsverkiezingen, iets wat weinig lokale partijen lukt. Rozita Vervoort is lijstduwer.

Groen: Hoe doen de groenen het zonder sp.a? Met Joeri Van den Brande, directeur van de Erasmushogeschool in Brussel, beschikt de oppositiepartij over een sterke lijsttrekker. Zoon Tycho is pas begin vorige maand achttien jaar oud geworden en is daarmee de jongste kandidaat.

Vlaams Belang: Terwijl Vlaams Belang in heel wat gemeenten geen lijst meer indient, komt de rechtse partij in Zemst wel opnieuw op. Lijsttrekker Patrick Van Den Bosch kreeg evenwel slechts 17 van de 27 plaatsen ingevuld, maar hoopt zijn zetel wel te behouden.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Cardoen

  Ik hoop dat Mevr Geerinckx burgemeester kan worden. Tijd voor verandering. Gedaan met een bestuur die eerst aan hun eigen denkt & zoveel mogelijk de best verdiende postjes kiezen zoals Mr. Dehaene Tom die bij de top 10 best verdienende bestuursmandatarissen bij de Vlaamse instellingen is.Ik wens Mevr Geerinckx en haar ploeg succes morgen ik geloof er al vast in.

 • Patrick Cardoen

  Hopelijk kan Mevr. Geerinckx de verkiezingen winnen en kan er zo een eerlijke burgemeester komen in Zemst. Tijd voor verandering. Gedaan met hun zakken te vullen '' bouwgrond gresstraat '' Veeeeeel succes Mevr. Geerinckx en heel de partij van NVA

 • Greta Lauwers

  Ook Vlam heeft "zwaargewichten" aan boord. Dokter Luc Bessems en dierenarst Inge Malomgré versterken voor de 3de maal de Vlam-lijst!

 • Tim Smeets

  Coalitie wissel zou wel eens mooi zijn. Partij burgemeester. De zelfgenoegzaamheid is stuitend. Alle suggesties worden van tafel geveegd wegens al in volle uitvoering, alles wat ze zogezegd beloofd hebben is altijd perfect uitgevoerd. Zelfevaluatie is hun totaal vreemd. Inspraak en participatie is hen onbekend. Communicatie is mager.