"Hij gebruikte mijn gezicht als boksbal"

ZEVEN JAAR GEVORDERD VOOR EXTREEM GEWELD TEGEN AGENT

Thinkstock
Een Brusselse twintiger riskeert een effectieve celstraf van zeven jaar voor zinloos geweld tegen een agent. De man zorgde voor problemen op het Bloso-domein in Hofstade. Een agent die zijn identiteitskaart vroeg, kreeg 15 vuistslagen in zijn gezicht. Opmerkelijk: de jongeman zou een dag later verlost worden van zijn enkelband die hij na een eerdere veroordeling had opgelopen. "Misschien pleegde hij daarom die feiten?", opperde zijn advocaat.

Hassan R. zou op 16 mei dit jaar eindelijk verlost raken van zijn enkelband. Na een verblijf in de gevangenis voor diefstallen en zware geweldsdelicten -waarvan eentje tegen agenten- had hij die gunstmaatregel gekregen. Zijn laatste dag met enkelband besteedde hij in het Bloso-domein. Aanvankelijk deed de man niets verkeerd. Tijdens zijn wandeling kwam hij echter terecht op een stuk strand dat voorbehouden bleek voor groepen. Een kleine omweg doen of omdraaien was een logische reactie geweest, maar niet zo voor R., die doodleuk het terrein betrad. Een plichtsbewuste parkwachter maakte de man erop attent dat dit verboden terrein was, maar daar wilde R. niets van weten. Een welgemikte slag in het gezicht van de parkwachter volgde. Gelukkig waren enkele voorbijgangers getuige van het geweld en konden ze meteen de politie bellen.

Vijftien boksen

Wie dacht dat de twintiger zou kalmeren, kwam bedrogen uit. Twee agenten van de zone KASTZE kwamen ter plaatse en vroegen de identiteitskaart van de man. R. beantwoordde dat met een frontale aanval op een van de agenten. Maar liefst 15 keer bokste de man op het gezicht van de agent. "Zonder enige reden viel hij me aan. Hij heeft mijn gezicht letterlijk als boksbal gebruikt", deed de man voor de rechter zijn verhaal.


De gevolgen waren niet min. Naast een hersenschudding liep hij verschillende breuken in het aangezicht op. Ook op mentaal vlak werden diepe wonden geslagen. "In bepaalde situaties verlam ik nog steeds van angst", getuigde het slachtoffer, die als burgerlijke partij een morele schadevergoeding van 1.000 euro vroeg.

"Oerdom en onbegrijpelijk"

Het parket vorderde een effectieve celstraf van zeven jaar. Een zware sanctie, en dat niet alleen omwille van het zinloos geweld, maar ook omdat hij al eerder veroordeeld was. "Wat mijn cliënt heeft gedaan was oerdom en onbegrijpelijk", aldus de verdediging. "Het is ook voor ons een raadsel waarom hij zo tekeer ging. Was het omdat hij de structuur die de enkelband hem gaf, zou wegvallen de dag erna? Bezorgde dat hem stress? Het is goed mogelijk dat dat de verklaring is. Zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling is alleszins zeer ver weg nu."


Gezien de feiten veel te zwaar waren voor een werkstraf en hij voor uitstel niet meer in aanraking kwam, kon de verdediging enkel nog vriendelijk vragen om 'enige mildheid'. Of de rechter die ook zal tonen, weten we op 4 januari.